Ministerul Educației a anunțat că va cere bani din Fondul de rezervă bugetară pentru plata salariilor din învățământ în cazul în care va întârzia rectificarea bugetară, prima pe acest an făcută de Guvern. Decizia va fi luată pentru a suplimenta sumele pentru cheltuielile cu salariile majorate ale profesorilor. Rectificarea bugetară ar putea avea loc în luna noiembrie, după cum a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum aprobat în ședința de guvern din 27 septembrie, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități.
După greva profesorilor de la sfârșitul anului școlar 2022-2023, Guvernul a aprobat OUG prin care sunt majorate salariile în învăţământ, cu 1.000 de lei brut pentru cadrele didactice şi cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Potrivit creșterii din iunie, vor fi salarii mai mari cu peste 25% pentru cadrele didactice și cu peste 30% pentru didactice auxiliare.
Sindicatele din învățământ au declanșat
greva generală pe 22 mai 2023, la care au participat peste 200.000 de profesori și personal auxiliar. Profesorii au cerut majorări salariale în educație de 25%. Greva a încetat pe 12 iunie 2023, cu câteva zile înainte de finalul anului școlar.
Potrivit ministrului Educației, Ligia Deca, un profesor cu studii superioare debutant va ajunge, de la 2.376 lei net fără niciun spor, la 2.956 lei net; un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va trece de la 2.713 lei, fără niciun spor, la 3.365 lei net; un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va ajunge de la 3.985 lei la 4.707 lei net.
Ministerul Educației a transmis mai multe precizări vineri, 29 septembrie, legate de majorările salariale din învățământ.
„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la plata salariilor personalului din învățământ, pentru o informare corectă, facem următoarele precizări:
În bugetul pe anul 2023 au fost cuprinse cheltuielile cu salariile potrivit prevederilor legale din acel moment.
Începând cu luna iunie 2023 au fost majorate salariile potrivit prevederilor OUG nr. 45/2023 și OUG nr. 57/2023.
Începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie 2023, salariile au fost calculate și plătite, conform prevederilor legale actuale, sumele fiind asigurate din bugetul aprobat.
Ministerul Educației a solicitat, pentru rectificarea bugetară, suplimentarea sumelor pentru cheltuielile cu salariile, conform OUG nr. 45/2023 și OUG nr. 57/2023.
În situația în care rectificarea bugetară va fi făcută mai târziu, este posibil ca Ministerul Educației să inițieze un proiect de hotărâre de Guvern pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educației din fondul de rezervă bugetară pentru o parte din sumele solicitate la Ministerul Finanțelor pentru rectificarea bugetară”, a anunțat Ministerul Educației.
„Menționăm că actualul cadru legal permite efectuarea tuturor demersurilor, astfel încât salariile personalului din învățământ să fie plătite la termenele scadente”, a mai precizat Ministerul Educației.