Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate s-a înființat în acest an pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor și companiilor care ajută la dezvoltarea comunităților și orașelor României. Asociația Smart City dorește să participe cu rol consultativ la elaborarea strategiilor și programelor naționale de dezvoltare locală, să monitorizeze implementarea legislației și să contribuie la actualizarea acesteia, să propună autorităților locale, pe baza studiilor și cercetărilor, implementarea de proiecte în domeniul orașelor inteligente.
Asociația Smart City a fondat o rețea în care sunt interconectate universități, instituții publice, organisme internaționale, companii private din sectoarele IT&C, mediu, cercetare, transport, construcții, arhitectură și urbansim. ”Cea mai dinamică platformă de comunicare directă și necondiționată între producătorii de servicii și produse ale industriei Smart City și beneficiarii acestora este Smart City Magazine”. Așa este descrisă revista lansată miercuri seară la Camera de Comerț și Industrie a României de către Eduard Dumitrașcu, fondator Smart City Magazine, în prezența a numeroși reprezentanți de mari companii românești și multinaționale, interesate de dezvoltarea bucureștiului ca ”oraș inteligent”.
Evenimentul a fost prezentat de către Lavinia Șandru, realizator Realitatea TV și senior contributor al noii reviste. ”Orașele noastre și noi înșine am fost fie cobaii unor politici de urbanism specifice anilor 70, fie am fost ignorați de orice politică de dezvoltare coerentă. Este momentul ca politicile publice și în special cele de urbanism să vină în sprijinul acestor inițiative private. Ele trebuie să primească susținerea acelor actori publici și privați care le pot ajuta orașul să se dezvolte armonios, în beneficiul locuitorilor săi. Smart City Magazine devine o platformă esențială pentru o nouă viziune asupra politicilor publice și sunt bucuroasă că pot contribui și eu la această evoluție, din perspectiva protecției mediului”, a declarat Lavinia Șandru, care pe lângă activitatea jurnalistică, conduce și o organizație pentru prodecția mediului, Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană.
Invitat la eveniment, primarul sectorului 5, Daniel Florea, a vorbit despre proiectele sale prin care va transforma sectorul 5 și va demola percepția conform căreia ar fi ”zona romilor și a gunoaielor”. În sectorul 5, a menționat primarul în discursul ținut la lansarea Smart City Magazine, se găsesc sediile Parlamentului și a numeroase ministere, inclusiv al Apărării, sediul NATO și al Președinției României, Catedrala Mântuirii Neamului. Cele mai numeroase menționări cu privire la sectorul 5 sunt în sens peiorativ, a adăugat Daniel Florea. ”Vă asigur că de trei luni încoace, sectorul 5 nu mai este o zonă neîngrijită. A dispărut jungla crescută între Academia Română și Palatul Parlamentului, acel spațiu urmând să devină un parc cultural. În scurt timp, zona Pieței de Flori se va transforma în cea mai frumoasă zonă pietonală a Bucureștiului. Eu mi-am propus și voi reuși să fac în așa fel încât locuitorii sectorului 5 să fie în centrul a tot ceea ce presupune dezvoltarea industriei smart, concepută tocmai pentru ca oamenii să trăiască mai ușor și mai bine. Îmi doresc să petrecem mai mult timp într-un mod agreabil și cât mai puțin timp în trafic sau în locuri care generează stări negative. Veți vedea că voi reuși!”, a spus primarul Daniel Florea.
Eduard Dumitrașcu, fondatorul Smart City Magazine, a promis, la rândul său, că eforturile editoriale se vor canaliza pe ultimele informații din industrie, prezentare de soluții și exemple de bună practică, având o modalitate rapidă de implementare. Într-o industrie extrem de dinamică și activă, Smart City Magazine completează platforma de networking și exprimare ce include deja consacratele evenimente Smart City Convention și Smart City Industry Awards. Primul număr al revistei Smart City Magazine publică un interviu cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care vorbește despre Viena ca model de oraș Smart City pentru București.