Pentru a obţine acest lucru, echipa a exploatat o modalitate ciudată pe care celulele cancerului metastazic o utilizează. Conform Science Alert, rezultatele studiului reprezintă doar un prim pas, dar în viitor poate duce la terapii promiţătoare.
Atunci când ne tăiem la deget sau când unui fetus îi cresc organe, celulele epiteliale încep să devină mai „fluide” şi se transformă într-un tip de celule stem ce ulterior iau forma oricărui tip de celule din corp. Procesul poartă denumirea de tranziţie epitelio-mezenchimală (EMT), iar cancerul utilizează această cale, cât şi una opusă numită MET, pentru a se răspândi în corp.
Cercetătorii au utilizat şoareci cărora le-a fost implantată o formă agresivă de cancer mamar şi i-au tratat atât cu medicamente pentru dibetici, cât şi cu medicamente pentru cancer. Mulţumită acestor medicamente, când celulele canceroase au utilizat una dintre acele căi de răspândire, s-au transformat din celule canceroase în celule de grăsime. Procesul de la baza transformării poartă denumirea de adipogeneză.
Deşi nu toate tipurile de cancer se transformă în celule de grăsime, cele ce au trecut prin procesul de adipogeneză nu şi-au reluat apoi forma iniţială. „Terapia ce utilizează medicamentele rosiglitazon şi tramentinib a inhibat eficient răspândirea celulelor canceroase şi formarea metastazelor în cazul rozătoarelor cu cancer mamar”, a declarat echipa de cercetători din cadrul Universităţii din Basel, Elveţia.
Sursa: descopera.ro