Scandalul „căminelor groazei” e departe de a se fi încheiat. Un alt azil clandestin a fost descoperit în București, unde zeci de vârstnici erau îinuți în condiții improprii. Totul a pornit de la un apel la 112. Polițiștii au descoperit, marți, că, la adresa reclamată prin apelul anonim la numărul de urgență, funcționa azilul de bătrâni ”La Vecinul cel Bun".
Oamenii legii au găsit 50 persoane, iar 18 dintre acestea se aflau la demisolul clădirii, unde dormeau pe saltele aruncate direct pe jos şi pe o canapea.
Administratorul azilului se apără și spune că cei 18 bătrâni ținuți la subsol ar fi fost mutați acolo pentru că la etajele superioare se făceau lucrări de renovare, impuse prin controalele di ntrecut ale autorităților.
Același cămin clandestin a mai fost amendat și în trecut când autoritățile statului au descoperit că funcționa fără licență, amintește Realitatea PLUS.
Azilul a fost închis încă de luna trecută, însă în lipsă de soluții pentru relocare, cei 50 de bătrâni au rămas în continuare la azil. Echipajele medicale au rămas să supravegheze fiecare beneficiar.
Potrivit Poliției Capitalei, la data de 22.08.2023 orele 23:23 Secția 16 Poliție a fost sesizată prin SNUAU 112, de către o persoană anonimă cu privire la faptul că la adresa din București, strada Alunişului nr. 199, sector 4, funcționează un azil de bătrâni unde aceștia sunt cazați în condiții improprii.
La fața locului s-au deplasat polițiști din cadul BOP-Sectia 16, coordonați de ofițerul aflat la comandă, iar în urma verificărilor efectuate s-au stabilit următoarele:
- La adresa în cauză funcționează azilul de bătrâni "La Vecinul cel Bun", care funcționează în baza Certificatului Constatator nr. 507955/21.09.2021 eliberat de ONRC pe care este înscris codul CAEN 8730, respectiv activități ale căminelor de bătrâni şi ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure.
În locație au fost identificate un număr de 50 persoane aflate în întreținere, dintre care 18 se aflau la demisolul clădirii, dormind pe diverse saltele şi o canapea.
Administratorul azilului a declarat verbal că persoanele care dormeau la subsol au fost cazate în acel loc, deoarece la etajele superioare ale azilului se efectuau lucrări de renovare, dispuse în controalele anterioare de instituțiile cu atribuții în domeniu.
De asemenea aceasta a precizat că societatea a mai fost sancţionată contravenţional anterior pentru încălcarea legislației in domeniu şi că la acest moment aceasta nu deţine licență de funcționare, fiind în curs de obținere.
La fața locului s-au deplasat echipaje SMURD, SABIF, Pompieri şi DGASPC, care au efectuat verificări specifice;
În urma evaluărilor efectuate de către medici s-a constatat faptul că persoanele cazate nu se aflau în situații ce ar fi necesitat transportul la unitățile spitaliceşti, aceştia
prezentând probleme de sănătate specifice vLa fața locului s-au deplasat echipaje SMURD, SABIF, Pompieri şi DGASPC, care au efectuat verificări specifice;
În urma evaluărilor efectuate de către medici s-a constatat faptul că persoanele cazate nu se aflau în situații ce ar fi necesitat transportul la unitățile spitaliceşti, aceştia prezentând probleme de sănătate specifice vârstei înaintate.
Având în vedere aceste aspecte nu s a dispus transportarea la spital sau relocarea vreuneia dintre persoanele în cauză.
La adresă a fost instituită paza cu un echipaj al Secției 16 Poliție precum şi cu un echipaj al Jandarmeriei, urmând ca în cursul dimineții să fie efectuate verificări suplimentare de către instituţiile abilitate.
De asemenea, la adresă a rămas un echipaj SABIF pentru a prelua persoane în caz de nevoie.
Azilul în cauză a fost închis în urma unui control efectuat de echipa complexă în luna iulie, însă din lipsa soluțiilor pentru relocare s-a dispus ca beneficiarii să rămână în continuare în această locație.
PRIMELE „CĂMINE ALE GROAZEI”, descoperite pe 4 iulie 2023, în Voluntari
Scandalul „căminelor grozei” continuă în România de mai bine de o lună. Iar efectul de peste granițe este unul distructiv. La 33 de ani după ce descoperirea condițiilor terifiante din orfelinatele comuniste a șocat întreaga planetă, azilele din România au revenit pe prima pagina a ziarelor. De această dată, victimele sunt oameni bătrâni sau cu handicap mental, au titrat mari publicații internaționale.
Căminele groazei aruncă România înapoi în timp: Azilele cu bătrânii torturați, comparate cu orfelinatele din 90 în presa internațională
Marți, 4 iulie, 31 de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş. Astfel au ieșit la iveală neregulile grave petrecute în cămine ale groazei.
Aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri.
Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.
Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.
O zi mai târziu, respectiv pe 5 iulie, procurorii au anunţat că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, în urma percheziţiilor la centrele pentru persoane vulnerabile.