"Am văzut foarte mulţi oameni politici în sală, dar puţini liberali, pentru că cei care aparţin PNL nu se mai pot revendica ca fiind liberali având în vedere că, după alegerile trecute pentru Parlamentul European, PNL a decis să treacă în familia popularilor europeni. E cam greu din familia populară europeană să promovezi liberalismul.
Este ca şi cum, la un meci de fotbal, echipa Franţei ar avea culorile Germaniei, de exemplu. Acest lucru devine şi mai pregnant având în vedere poziţionarea PNL din ultimii ani când s-a dovedit că este un partid care susţine sistemul sau, mai bine zis, statul paralel şi a fost extrem de îngăduitor, a susţinut cu forţă toate acţiunile întreprinse de instituţiile represive ale statului care în ultimii ani au încălcat grav drepturile şi libertăţile individuale.
Or, un partid liberal se defineşte ca fiind un partid care apără drepturile şi libertăţile individului, în aşa fel încât celor care astăzi au vorbit despre o reunificare liberală le-am explicat că reunificarea liberală nu trebuie făcută în jurul unei structuri cum ar fi un partid politic", a afirmat, vineri, Tăriceanu, la Palatul Parlamentului, după ce a participat la lansarea Asociaţiei "Mircea Ionescu-Quintus".
El a explicat că partidul politic este "un vehicul" care serveşte la promovarea unor valori, principii şi idei.
"Reunificarea liberală trebuie să se facă în jurul valorilor fundamentale liberale care sunt reprezentate de ALDE, aşa încât cei care sunt în PNL şi cred că acestea sunt valorile definitorii ale liberalismului, sigur, sunt bine-veniţi să vină în ALDE, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă când o serie de personalităţi din PNL, unii dintre ei chiar parlamentari, s-au alăturat ALDE.
Eu continui să cred că sunt în politică nu pentru avantaje, promovez nişte principii care sunt autentic liberale. Fac acest lucru de aproape 30 de ani şi voi continua cât timp cred că în România este nevoie de consolidarea democraţiei, a statului de drept şi, mai presus de orice, de respectul pentru om, pentru libertatea lui, pentru demnitatea lui. Acestea sunt mesajele pe care vreau să le dau, având în vedere că unii dintre cei prezenţi astăzi vorbeau despre necesitatea reunificării liberalilor sau a forţelor de dreapta. Structuri politice de genul Convenţiei Democratice nu ştiu dacă mai sunt actuale astăzi. Pentru crearea unor majorităţi se pot face coaliţii, alianţe, dar cred că factorul de identitate politică şi ideologică este esenţial", a adăugat Tăriceanu.
Fostul preşedinte al PNL, Valeriu Stoica, a afirmat că iniţiativa de înfiinţare a Asociaţiei "Mircea Ionescu-Quintus" trimite la ideea de unitate a liberalilor.