Sfântul Spiridon este unul dintre Sfinții Părinți ai Bisericii, originar din Cipru. A fost păstor de oi , a fost căsătorit și a avut o fiică, Irina.
După moartea soției, Sfântul Spiridon a fost înscăunat ca episcop al Trimitundei, Cipru, cetate pe care a păstorit-o până când s-a mutat la cele veșnice, fiind îngropat în Biserica "Sfinților Apostoli" din Trimitunda.
Avea darul tămăduirilor prin rugăciune, fiind numit de popor "făcătorul de minuni".
A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, mărturisind credința în dumnezeirea lui Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie. Tradiția spune că și-a însoțit cuvântul de apărare a dogmei cu o minune: a luat o cărămidă și, făcând asupra ei semnul crucii cu mâna dreaptă, a strâns-o în cealaltă mână și din cărămidă s-au văzut ieșind: focul, care s-a ridicat în văzduh, apa, care a curs pe pământ și în mâna Sfântului Spiridon a rămas lutul, închipuindu-se astfel, prin mijlocirea celor create, adevărul despre Sfânta Treime, cea într-o ființă.
În prezent, moaștele Sfântului Ierarh Spiridon se află în biserica din insula Corfu care îi este închinată. Aici sărbătoarea hramului începe în fiecare an cu o săptămână înainte, în duminica premergătoare sărbătorii din 12 decembrie, când moaștele Sfântului Spiridon sunt scoase și așezate într-un loc special pentru închinarea credincioșilor.
Moaștele Sfântului Spiridon sunt scoase, în afară de hram, în procesiune de mai multe ori pe an cu diferite ocazii (sursa: vol. "Viețile Sfinților").