Calendar ortodox aprilie 2019. Joi, 11 aprilie, este sărbătorit Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Ramnicului, iar vineri, 12 aprilie, Sf. Mc. Sava de la Buzau. Ambele sărbători sunt cu cruce neagră în calendarul ortodox.
În aceste două zile este dezlegare la ulei și vin.
De asemenea, duminică, este pomenit Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin, Ep. Romanului (cruce neagră_. Și pe 14 aprilie este dezlegarea la ulei și vin.
În 2019, Floriile vor avea loc pe duminică, 21 aprilie (cruce roșie), iar înainte cu o zi se sărbătorește Sâmbăta lui Lazăr, când se face Pomenirea Morților. Și în sâmbăta dinaintea Floriilor este dezlegare la ulei și vin.
Floriile 2019. Pe ce dată pică Floriile în acest an?
De Florii este dezlegare la pește.
Paștele pică în acest an pe 28 aprilie.
Când pică Paştele în 2019? Vor avea şase zile libere
Calendar ortodox aprilie 2019. Duminica Floriilor
Calendar ortodox aprilie 2019. Duminica Floriilor comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19): intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.
Puțini sunt cei care știu că există o serie de tradiții și superstiții care trebuie respectate chiar înainte de Florii.
Se spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce urmează după aceasta sărbătoare.
Calendar ortodox aprilie 2019. De asemenea, nu e bine să faci urări de „La mulți ani” persoanelor care au nume de floare înainte de Florii. În tradiția populară, a face o urare anticipată este de rău augur.
Calendar ortodox aprilie 2019. Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor
După Florii urmează Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.
Calendar ortodox aprilie 2019. Săptămâna Mare, cunoscută drept Săptămâna Patimilor, încheie cel mai lung şi cel mai aspru post de peste an, respectiv Postul Sfintelor Paşti. Este o săptămână distinctă a postului, ea amintind de patimile Domnului Iisus Hristos din aceste zile, şi se adaugă celor 40 de zile propriu-zise de post, care încep în prima luni după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai şi se încheie în Duminica Floriilor.
Săptămâna Mare (anul acesta în perioada 22-17 aprilie) are menirea de a pregăti credincioşii pentru Învierea Domnului. Este vorba atât de o pregătire sufletească, cât şi de o pregătire trupească, postul se înăspreşte, iar cei care nu au putut să-l ţină până atunci, se străduiesc ca, cel puţin în această săptămână, să-l respecte. În Bihor şi în Maramureş, este numită şi Săptămâna Neagră.