ANM: Temperaturi extreme în acest weekend, în România - Vârful va fi sâmbătă: 41 de grade Celsius la umbră
Valul de căldură și disconfortul termic vor persista îndeosebi în partea de sud și în următoarele zile.
Vârful temperaturilor va fi înregistrat chiar în acest weekend când vom avea în termometre 41 de grade Celsius, la umbră, a avertizat directorul general al .Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) - Elena Mateescu.
„Sâmbătă este posibil să consemnăm din nou valori ale temperaturilor maxime de 39-40, posibil izolat în extremitatea sudică a țării, chiar 41 de grade Celsius la umbră.
Indicele de disconfort termic măsoară deja 80 de unități pe areale din partea de sud și sud-est a țării.
Vorbim și de temperaturile resimțite, care în bună parte din țară, dar mai ales în jumătatea sudică, la această oră depășesc 40, chiar 43 de grade Celsius.
Nopțile vor fi tropicale, pentru că minimele se vor situa între 18 până la 23-24 de grade”, a anunțat directorul general al ANM, Elena Mateescu, la un post TV.
„La fel de posibil este ca și săptămâna viitoare să continue acest val, să evolueze în zona țării noastre, și nu ar fi exclus ca un nou vârf de temperaturi foarte ridicate să fie la jumătatea săptămânii viitoare”, a avertizat și directorul de prognoză ANM, Florinela Georgescu.
ANM: Al treilea val de caniculă lovește România, săptămâna viitoare
Al treilea val de caniculă lovește România săptămâna viitoare, cu temperaturi de 39-40 de grade Celsius, avertizează ANM.
„Valul de caniculă lovește România la începutul săptămânii viitoare. De la debutul săptămânii viitoare, începând de marți, un al treilea val de căldură intens va putea aduce valori de temperaturi de 39-40 de grade Celsius”, a mai precizat meteorologul Elena Mateescu.
„Chiar dacă pe arii restrânse am reușit să depășim pragul de 40 de grade în sudul țării, înseamnă că solul este foarte încins și de acum încolo sunt create condițiile ca orice creștere estimată a temperaturilor să aducă valori în jurul sau chiar peste 40 de grade.
Temperaturi în jurul a 40 de grade, da, au fost înregistrate și zilele trecute în Lunca Dunării, mai ridicate sunt temperaturile resimțite sub influența umezelii din aer.
Este foarte important să subliniem și faptul că temperaturile se mențin foarte ridicate și pe parcursul nopților. Practic, mai bine de jumătate din noapte scad foarte puțin față de ceea ce se înregistrează după-amiaza – și de aici acest efect cumulat de a suporta cu greu valorile de temperatură”, a explicat și meteorologul Florinela Georgescu, la un post TV.
„Ar fi bine să mai amintim că în zona țării noastre temperaturi în jurul a 40 de grade în verile cele mai călduroase nu este un lucru cu totul neobișnuit, pentru că recordurile de temperatură la noi sunt de peste 43, chiar 44 de grade”, a mai spus Florinela Georgescu.
RECORD IULIE 2023 - cea mai călduroasă lună a lui Cuptor de până acum
Directorul ANM, Elena Mateescu, a avertizat că aceste valuri de căldură se vor intensifica în viitor și, deși nu a fost atins maximul temperaturilor înregistrate în România, luna iulie a anului 2023 este pe locul 3 ca una dintre cele mai caniculare din istoria înregistrărilor.
„Nu ne-am apropiat de maximul absolut al lunii iulie în țara noastră - 44,3 grade Celsius înregistrat în 24 iulie (2007 – n.red.) la Calafat, însă durata acestui episod și intensitatea lui, dar mai ales extinderea în aproape toată țara - mai puțin zonele de munte și de deal, acolo unde maximele s-au situat până la 32-33 de grade – fac din acesta să fie unul care confirmă această tendință.
Deja intervalul 1-18 iulie din acest an înregistrează o abatere termică de două grade față de normalul climatologic al unei luni iulie în țara noastră, cea mai caldă lună a verii și a anului, și situează această lună până în prezent pe locul 3 ca fiind cea mai călduroasă, după lunile iulie ale anilor 2012, 2007 și 2015. Cu siguranță, va mai urca în acest top, pentru că urmează un al treilea val. Așa cum arată informațiile, cel puțin până la sfârșitul «lunii lui cuptor», vom discuta aproape zilnic de ceea ce înseamnă persistența valului de căldură din vara 2023”, a mai spus Elena Mateescu.
CÂND A FOST ÎNREGISTATĂ TEMPERATURA MAXIMĂ ÎN LUNA IULIE ÎN ROMÂNIA ȘI ÎN CAPITALĂ
Temperatura maximă absolută lunară este 44,3 grade Celsius şi s-a înregistrat la Calafat, în data de 24 iulie 2007, potrivit datelor ANM.
În aceeaşi zi, de 24 iulie 2007, temperaturi maxime de 44 de grade sau mai mari s-au înregistrat şi la staţiile meteorologice Bechet (44,2 grade), Băileşti şi Moldova Veche (44 grade).
Iar în a treia decadă a lunii iulie 2007, la 57 de staţii meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură de 40 grade Celsius sau chiar mai ridicate.
În Bucureşti, temperatura maximă absolută înregistrată în luna iulie a fost de 42,4 grade Celsius. A fost consemnată la staţia Filaret pe 5 iulie 2000.
PRECIPITAȚIILE ÎN LUNA IULIE SUNT MAI PUȚINE DECÂT ÎN MAI ȘI IUNIE
Cantitatea maximă absolută de precipitații înregistrată în iulie a fost de 519,1 mm, la Stâna de Vale, în anul 1980.
Iar la București, cantitatea lunară maximă absolută de precipitații din iulie a fost de 221,6 mm, în anul 1991.
Cele mai mici valori medii lunare multianuale ale cantităţii de precipitaţii din iulie, sub 50 de litri/mp, sunt în estul Bărăganului şi în Dobrogea, iar pe litoral şi în Delta Dunării acestea sunt chiar mai mici de 30 de litri/mp. În Câmpia Română, sudul şi estul Moldovei şi în Câmpia de Vest, mediile lunare se încadrează între 50 de litri/mp şi 75 de litri/mp. Valori cuprinse între 75 de litri/mp şi 100 de litri/mp sunt caracteristice Podişurilor Moldovei şi Transilvaniei. În Dealurile de Vest şi în Subcarpaţi se înregistrează, în medie, între 100 de litri/mp şi 150 de litri/mp, iar în zonele de munte, la peste 2.000 de metri altitudine, între 150 de litri/mp şi 200 de litri/mp, potrivit datelor ANM.