In functie de unghiul sub care privim efectele sale, o putem considera extrem de daunatoare sau super-folositoare.
Dar in ciuda tuturor informatiilor pe care le-ati aflat pana acum, exista si multe efecte bune ale consumului de cafea. De exemplu ea contine multi antioxidanti, care reduc riscul de dezvoltare a o multime de boli. Ea contine de asemenea cofeina – un stimulator care multor oameni le provoaca tulburari de somn. In articolul nostru de azi vom sublinia toate avantajele si dezavantajele acestui produs.
O ceasca obisnuita de americano (de 240 ml) contine:
11% din norma zilnica de vitamina B2 (riboflavina)
6% din norma zilnica de vitamina B5 (acid pantotenic)
2% din norma zilnica de vitamina B1 (tiamina)
2% din norma zilnica de vitamina B3 (niacina)
1% din norma zilnica de acid folic
3% din norma zilnica de mangan
3% din norma zilnica de potasiu
2% din norma zilnica de magneziu
1% din norma zilnica de fosfor
Concluzia principala: cafeaua contine multe vitamine, minerale si antioxodanti necesari organismului nostru. Daca pe langa cafea mai consumati si fructe si legume proaspete, puteti uita de problemele de insuficienta vitaminoasa!
Cofeina stimuleaza metabolismul si functionarea creierului
Continutul de cofeina intr-o ceasca de cafea poate varia intre 30-300 mg, dar intr-o ceasca obisnuita se contin circa 90-100 mg.
Exista o multime de studii care demonstreaza ca acesta substanta intr-adevar stimuleaza functionarea creierului si imbunatateste memoria pe termen scurt. Cofeina accelereaza metabolismul cu 3-11% si imbunatateste rezultatele antrenamentelor fizice cu 11-12%.
Cafeaua reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer si Parkinson
Acestea sunt cele mai raspandite boli neurodegenerative din lume. Cercetarile arata ca oamenii care consuma regulat cafea au un risc mai redus cu 65% pentru dezvoltarea Alzheimer si cu 32-60% pentru dezvoltarea bolii Parkinson. Practic consumul de cafea va reduce sansele de a pierde mintile la batranete.
Consumatorii de cafea sufera mult mai rar de diabet tip 2
In ultimii zece ani raspandirea diabetului tip 2 a crescut de 10 ori, ajungand la circa 300 milioane de bolnavi in intreaga lume! Oamenii care consuma cafea regulat sunt expusi mai putin la aceasta boala cu 23-67%.
Consumatorii de cafea sufera mai rar de boli de ficat
Oamenii care fac abuz de sucuri dulci si alcool risca sa se imbolnaveasca de ciroza hepatica, o boala grava ce afecteaza ficatul. Consumatorii de cafea se imbolnavesc cu 84% mai rar de aceasta boala, iar riscul de imbolnavire cu cancer de ficat este cu 40% mai mic.
Consumatorii de cafea sunt mai putin expusi la depresie si sinucidere
Depresia poate sa nu para a fi boala foarte grava, dar consecintele sale pot fi din cele mai triste. Un studiu realizat de universitatea din Harvard arata ca oamenii care prefera cafeaua au cu 20% mai putine sanse de a cunoaste aceasta boala. In acelasi timp alte 3 cercetari au demonstrat ca asemenea oameni cu 53% mai rar isi pun capat zilelor.
Cafeaua poate provoca anxietate si tulburari de somn
Adevarul e ca aceasta bautura poate avea si urmari negative. Oamenii care consuma prea multa cafea pot suferi de nervozitate, anxietate, ritm cardiac crescut si tulburari de somn. Daca observati asemenea efecte asupra sanatatii dvs., va recomandam sa reduceti cantitatea de cafea consumata sau chiar sa renuntati complet la acest produs daca efectele persista.
Cofeina provoaca dependenta
Cofeina este un narcotic, punct. Un indiciu clar al acestui fapt e ca organismul cere cantitati tot mai mari de cafea pentru a obtine aceleasi rezultate. In acelasi timp abstinenta de la cofeina poate provoca dureri de cap, oboseala si iritabilitate, simptome care pot dura cateva zile.
Sursa: sanatate.bzi.ro