În aceste condiții cei aleși la 5 iunie își pot prelua mandatele până cel târziu la 30 iunie. Potrivit Legii 215/2001, privind administraţia publică locală, validarea alegerilor locale se face de către judecătoria în raza căreia se află unitatea administrativ-teritorială sau Tribunalul Bucureşti, în cazul Capitalei. Cererea de validare a rezultatelor se va face în cel mult trei zile din momentul în care Biroul Electoral Central prezintă rezultatele finale, la încheierea procesului de contestare, transmite News.ro.
După ce aceste mandate au fost validate, Consiliile Locale şi cele Judeţene urmează să fie convocate de către prefecţi "în maximum 5 zile de la pronunţarea hotărârii de validare", însă, în total, ele trebuie constituite în termen de 25 de zile de la data desfăşurării alegerilor. Această dată se va împlini la 30 iunie.
În acel moment, consilierii locali şi judeţeni vor trebui să depună jurământul în faţa restului consilierilor, a prefectului (sau a reprezentantului acestuia), precum şi a candidatului la primărie declarat câştigător (doar în cazul consilierilor locali).
După constituirea consiliilor, vor fi aleşi preşedinţii acestora, prin votul consilierilor. Acest lucru se va întâmpla anul acesta şi pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, care sunt aleşi indirect, potrivit noii legislaţii electorale.
Primarii vor depune jurământul în faţa consiliilor locale, după constituirea acestora.