În prima jumătate a anului 2015, au fost înregistrate 744 cereri de azil în România din partea imigranților, în creştere cu 12% faţă de anul 2014, menţinându-se trendul multianual ascendent.
Cei mai mulţi solicitanţi de azil din 2015 provin din Siria, Afganistan şi Irak. Au fost soluţionate, în etapa administrativă, 691 de cereri, în 224 de cazuri acordându-se o formă de protecţie internaţională în România, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări.
În prima jumătate a acestui an, 109 persoane primind statut de refugiat şi 115 protecţie subsidiară. Pe parcursul primului semestru, un număr de 177 persoane cu o formă de protecţie au beneficiat de programe de integrare.
Aproape 60.000 de străini din afara UE
Inspectoratul General pentru Imigrări a asigurat, în primul semestru al anului 2015, managementul şederii legale pe teritoriul ţării pentru un număr de 107.716 cetățeni străini, dintre care 59.716 din state terţe şi 48.000 din state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) şi Confederaţia Elveţiană.
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României, sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre, aproximativ 75 % din totalul străinilor având reglementată şederea într-unul din aceste scopuri.
Cetăţenii străini, în cea mai mare parte, preferă judeţele dezvoltate, din punct de vedere economic, precum şi centrele universitare. Majoritatea sunt în municipiul Bucureşti şi în judeţele Timiş, Iaşi, Cluj şi Ilfov.
Datele statistice reflectă faptul că România îşi păstrează statutul de ţară ţintă pentru cetăţenii străini care imigrează cu consecvenţă în ţara noastră.
Astfel, cei mai mulţi străini înregistraţi din state terţe sunt din Moldova, Turcia şi China iar din state membre UE, din Italia, Germania şi Franţa.
În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 5279 solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate. Au fost avizate favorabil 3534 cereri, dintre care 2199 de lungă şedere şi 1335 de scurtă şedere. În aceeaşi perioadă au fost emise 1069 avize de angajare/detaşare, pentru lucrători permanenţi, înalt calificaţi şi detaşaţi.
Aproape 900 de străini au fost expulzați din România în 2015