De doi ani, însă, guvernarea PSD-ALDE s-a preocupat masiv de slăbirea legilor care îi descurajează și pedepsesc pe infractori și au trimis pe străzi zeci de mii de deținuți.
Mii de persoane condamnate pentru fapte grave, săvârșite cu violență, au ajuns în libertate. În perioada octombrie 2017 - iunie 2019, aproape 19 mii de deținuți au fost eliberați în baza recursului compensatoriu.
Dintre deținuții eliberați de PSD în ultimii doi ani, 840 de deținuți erau condamnați pentru omor, 73 pentru omor calificat, 355 pentru loviri și violențe și 108 pentru lipsire de libertate.
Totodată, au fost puse în libertate 191 de persoane condamnate pentru trafic de minori, 87 pentru trafic de persoane, 98 pentru proxenetism, 566 pentru viol și peste 100 de condamnați pentru act sexual cu un minor!
Din cei 18.800 de deținuți eliberați în baza recursului compensatoriu, aproape 1.300 s-au reîntors în spatele gratiilor.
Motivul: ajunși în libertate au comis noi fapte, respectiv: 23 de omoruri, 13 omoruri calificate, 39 de violuri, 10 agresiuni sexuale, peste 180 de tâlhării și aproape 450 de furturi calificate.
Dăncilă anunță OUG pentru "închisoarea pe viață" după cazul Caracal
După ce CEDO a obligat România să ia măsuri pentru eliminarea supraaglomerării din penitenciare și a condițiilor grele, autoritățile au ales calea cea mai simplă: recursul compensatoriu, adică zilele-bonus pentru deținuți.
Închisorile sunt însă la fel de aglomerate. Gradul de ocupare este de peste 100%, iar noile penitenciare sunt abia la stadiul de desene pe hârtie.
Opoziția a depus în iunie un proiect de lege pentru abrogarea "recursului compensatoriu", iar PSD-ALDE au votat împotrivă.