În bugetul UE pentru anul viitor ar trebui să fie alocate 3 miliarde de euro pentru acţiuni precum consolidarea graniţelor şi a gărzii de coastă, îmbunătăţirea managementului frontierelor şi reformarea regulilor privind azilul, conform propunerii executivului UE.
Restul de 2,2 miliarde de euro ar urma să fie cheltuiţi în exteriorul Uniunii Europene pentru a trata cauzele migraţiei. Din această sumă, 750 de milioane de euro vor fi alocate pentru refugiaţii aflaţi în Turcia şi pentru finanţarea unor programe din Liban şi Iordania. Aceste trei ţări au primit majoritatea refugiaţilor sirieni.
Vicepreşedintele CE pentru buget şi resurse umane, Kristalina Gheorghieva, le-a spus membrilor Comisiei de Buget a Parlamentului European că anul viitor 74,6 miliarde de euro (în creştere cu 6,9% faţă de 2016) vor fi orientate spre programe destinate stimulării creşterii economice, creării de noi locuri de muncă şi investiţiilor, iar 42,9 miliarde de euro - pentru sprijinirea fermierilor europeni.
Bugetul general al UE pentru 2017 se va ridica la 134,9 miliarde de euro, cu 6,2% mai mic decât cel din 2016 total, conform proiectului elaborat de Comisia Europeană.
Guvernele statelor membre şi Parlamentul European urmează să-şi prezinte poziţia asupra acestui proiect, după care vor trebui să ajungă la un compromis.