Buna Vestire - 25 martie. Tradiții și obiceiuri. Ziua Cucului. Buna Vestire (25 martie) avea în unele zone și o altă semnificație pe lângă cea religioasă. Acum cânta pentru prima dată cucul, vestitorul unor lucruri importante în viață omului. Când o persoană îl auzea pentru prima oară cântând, trebuia să numere de câte ori cânta pentru a șți câți ani mai are de trăit.
Buna Vestire - 25 martie. Tradiții și obiceiuri. Ziua Cucului. De Bună Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor.
În Apus, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită și sărbătoarea Zamislirii Domnului. În calendarul nostru popular, Bună Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului.
Buna Vestire - 25 martie. Tradiții și obiceiuri. Ziua Cucului. Tradiția mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Bună Vestire are necazuri tot anul. În Bucovina nu se pun ouă la cloșcă de Bună Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieși pui cu două capete și patru picioare.
Buna Vestire - 25 martie. Tradiții și obiceiuri. Ziua Cucului. În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuică.
Tot acum, gospodării din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureșeană, el durand până după miezul nopțîi sau până în zori.
Buna Vestire - 25 martie. Tradiții și obiceiuri. Ziua Cucului. Fiind dezlegare la peste, se spune că acela care gustă peste de Bună Vestire se va simți tot anul că peștele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peștii. De asemenea, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor.
Buna Vestire - 25 martie. Tradiții și obiceiuri. Ziua Cucului. Îngerul tău păzitor Tot de Buna Vestire se spune că este singura zi din an în care ai ocazia să stai la masă cu îngerul tău păzitor. De Buna Vestire trebuie să ai bani în buzunar, iar femeile trebuie să aibă bani în sân, şi se mănâncă cel puţin un colţ de pâine.
Buna Vestire - 25 martie. Tradiții și obiceiuri. Ziua Cucului.
Potrivit creștinilor, pe 25 martie, Arhanghelul Gavril sau Gabriel i-ar fi vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naștere Mântuitorului Hristos. În calendarul popular sărbătoarea această se mai numește și Blagovistenie sau Ziua Cucului, cucul ocupând un loc central în cadrul acestei mult așteptate sărbători. Se crede că în ziua de Buna Vestire sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an. Acesta este și motivul pentru care sărbătorii i se mai spune și Ziua Cucului. Este pasărea care anunță venirea primăverii, iar primul cântec trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate.
Cucul perceput că încarnare a strămoșului mitic, pasăre cu un pronunțat substrat erotic, anunță sosirea efectivă a primăverii. Primul sau cântec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin și cu bani în buzunare. Dacă nu ar fi îndeplinite aceste condiții rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri în anul care va urmă. Cei care nu respectă aceste lucruri nu se vor putea bucura în acel an. Dacă primul cântec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, era semn de rău augur, după cum indică și versurile: "Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!"; mai mult, dacă cineva auzea cucul toată primăvară se credea că va muri în scurt timp. Pe aceleași coordonate se situează și întrebare:"Cucule, puiucule/ Câți ani îmi vei dărui/ până ce eu voi muri?", după care se numără cântecul cucului (de câte ori își strigă numele).
Buna Vestire - 25 martie. Tradiții și obiceiuri. Ziua Cucului. Pe de altă parte, flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc lucruri care îi interesau mai mult, precum: "Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan' m-oi însura (mărită)?" Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece tăcerea echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de așteptare!
Comportamentul Cucului a făcut din el un simbol al nestatorniciei și mai ales, al adulterului, al dragostei tăinuite, numită în popor și boală cucului, aici avându-și originea și cunoscută expresie: "Mai băiete cucuiete/ Ce ți-e capul tot la fete!"
Buna Vestire - 25 martie. Tradiții și obiceiuri. Ziua Cucului. După cum știm, la Bunavestire este dezlegare la peste, peștele fiind celălalt "personaj" central al acestei sărbători. În plan simbolic, peștele se apropie de cuc, având un pronunțat substrat sexual; în acest sens, aduceți-va aminte numai de basmul în care tânăra față rămâne gravidă după ce a mâncat peste. Consumul ritual de peste era justificat prin credință că cei ce vor face așa vor fi sănătoși că peștele tot anul.
Sursa: crestinortodox.ro