Vineri au început discuțiile pe bugetul 2021 cu o întârziere de aproape jumătate de oră. Dezbaterile erau programate să înceapă la ora 10.00 în comisiile reunite de buget finanțe. Se anunță însă o zi lungă, ultima programare de vineri pentru dezbaterea bugetului fiind după miezul nopții, la ora 00.15.
Bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) pentru anul 2021 a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci. Bugetul Ministerului Economiei a fost avizat cu 25 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă".
Și bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a fost adoptat, cu 25 de voturi "pentru" şi 17 abţineri.
Și bugetul Ministerului Public (parchete) pentru anul 2021 a primit vineri raport favorabil din partea Comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci, în forma propusă de iniţiator. Au fost date 25 de voturi "pentru" şi 17 abţineri. Potrivit proiectului de buget, Ministerul Public are prevăzute credite bugetare de 1,54 miliarde lei, creştere de 2,3% faţă de execuţia preliminată din 2020. La capitolul credite de angajament a fost prevăzută o sumă de 1,59 miliarde lei, în creştere de 4,18% față de 2020.
Bugetul Educației a primit raport favorabil, vineri, cu 23 de voturi "pentru" şi 16 abţineri. Sorin Cîmpeanu a declarat că bugetul Educaţiei este mai mare cu 2,2 miliarde de lei decât anul trecut, de 28,509 miliarde lei, în creştere cu 244 de milioane lei faţă de execuţia bugetară a anului 2020.
„Pentru acest an sunt asigurate toate capitolele bugetare, cu atât mai mult cu cât în acest an nu mai avem cheltuieli cu plata drepturilor salariale octombrie 2008 - mai 2011 Legea 85, nu mai avem nici vouchere, nu mai intră nici chetuielile din Fondul de rezervă care au existat anul trecut. 1,2 miliarde dispar din dreptul cheltuielilor, 244 apar ca plus în valoare absolută. (...) Bugetul Educaţiei Naţionale este de 39,6 miliarde şi cuprinde, spre exemplu, bursele elevilor, pentru prima dată prevăzute în bugetul de stat într-un cuantum de 535 milioane de lei, dublu faţă de cheltuiala pe care autorităţile locale au făcut-o pentru bursele elevilor anul trecut. Cuprinde, de asemenea, şi o creştere a costului standard per elev, cheltuieli materiale de 26%", a afirmat Cîmpeanu și a adăugat că „nevoile de dezvoltare" vor fi acoperite din sumele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, „ştiut fiind că suntem deja în negocieri avansate cu o serie de proiecte de reformă în educaţie”.
Bugetul Ministerului Culturii a primit, vineri, raport de adoptare, fără amendamente, din partea Comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, cu 25 de voturi "pentru", 14 "împotrivă" şi două abţineri.
Și bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune a fost avizat favorabil, cu 25 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă", însă preşedintele-director general al SRR, Georgică Severin, nu este mulțumit, declarând că cele 342 de milioane de lei nu ar asigura funcţionarea Radioului public.
Bugetul televiziunii publice a trecut de comisiile reunite, însă președintele-director general a anunțat că nu este mulțumită de banii de la stat pentru acest an. Bugetul Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a primit, vineri, raport de adoptare, fără amendamente, cu 24 de voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi o abţinere. Doina Gradea a declarat că această sumă, de 360 de milioane de lei, este „total insuficientă pentru funcţionare”.
***
Cu o zi înainte, toate bugetele ordonatorilor principali de credite au primit avize favorabile în comisiile de specialitate. Joi au fost mai multe tensiuni între reprezentanții Puterii și Opoziției pe tema bugetelor ministerelor.
Bugetul de stat 2021, avizat FAVORABIL în toate comisiile! Cum s-au împărțit banii publici
La proiectul legii bugetului de stat au fost depuse 3.169 de amendamente.
Conform calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, dezbaterile pe Bugetul pentru 2021 din comisiile pentru buget, finanțe ar urma să dureze până sâmbătă, la ora 14.00. Tot până atunci trebuie elaborate și rapoartele asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. La începutul săptămânii viitoare, luni, 1 martie, rapoartele comisiilor pentru buget urmează să fie depuse la ora 10.00, după care este programată ședinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care au loc dezbaterile pe buget, de laa ora 16.00 până la finalizare. Votul final pe Bugetul 2021 este programat pentru marți, 2 martie.
Bugetul pe anul 2021
Potrivit proiectului Guvernului, dezbătut în Parlament, bugetul de stat a fost stabilit la venituri de 174,102 de miliarde de lei, cheltuieli de 318,456 de miliarde de lei credite de angajament şi de 261,451 de miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane de lei.
Proiectul de buget este configurat pentru o creştere economică de 4,3 % în acest an, cu un vârf în anul 2023 de 5% şi un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2022-2024, mai mare comparativ cu cea estimată a fi înregistrată la nivelul ţărilor UE - de 4,2% la nivelul zonei euro şi 4,1% pe total UE, estimată pentru anul 2021, conform prognozei de toamnă a UE.
TOATE documentele privind Bugetul 2021 ce sunt dezbătute în Parlament AICI.