Bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pe 2015 este de 71,5 milioane de lei, cu 25,82 la sută mai mic decât în 2014 (96.412.000 lei). Bugetul a fost adoptat în unanimitate.
Parlamentarii din cele două comisii au adoptat de asemenea bugetul Curţii Constituţionale (CC).
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că sumele solicitate "se regăsesc în proiectul de buget" şi nu are nimic de comentat. "Atâta poate ţara, atâta facem şi noi", a spus Zegrean.
Pe de altă parte, Augustin Zegrean a atras atenţia că există "o lege sau ordonanţă" prin care s-ar institui obligaţia, începând de la 1 ianuarie, de a se plăti publicarea deciziilor. "Noi am făcut o socoteală, ne ajung banii până prin martie, după care, dacă vrem să mai publicăm, le-am spus colegilor, pe cheltuiala noastră sau le vom reduce. Nu mai facem decizii de 30 de pagini, o să le facem de 10 pagini, de 5 pagini", a precizat preşedintele CC, solicitând respingerea acestei iniţiative.
Bugetul CC pe 2015, de 14,8 milioane de lei, cu 10,12 la sută mai mic decât cel anul trecut (16.481.000 de lei), a fost aprobat de comisii în forma prezentată de iniţiatori.
Şi bugetul CSM a fost aprobat de comisiile parlamentare în forma prezentată în proiectul Guvernului.
Roza Marcu, secretar general în cadrul CSM, a declarat că bugetul instituţiei este diminuat faţă de 2014, dar că s-a înţeles că "aceasta e situaţia bugetului" şi se aşteaptă primirea sumelor necesare la rectificare. "Altfel, avem destul de multe probleme, mai ales că noi am făcut tot posibilul anul acesta ca multe concursuri (...) să fie suportate din venituri, dar nu vom mai putea la infinit să reuşim acest lucru",a menţionat ea.
Marcu a spus că CSM ar mai fi avut nevoie de 21,3 milioane de lei pentru 2015.
Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Ştefan Viorel, a supus la vot întreruperea dezbaterilor şi votarea bugetului CSM din cauza intervenţiilor lungi, dar fără depunere de amendamente.
Decizia sa a provocat protestele membrilor opoziţiei, care au constestat propunerea, explicând că nu pot fi interzise dezbaterile în comisii.
În pofida discuţiilor aprinse vizând reducerea bugetului pe 2015 faţă de anul acesta, bugetul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), de 90,4 milioane de lei, a fost aprobat de comisiile de buget, fiind respinse toate amendamentele. Bugetul CSM pe 2015 este cu 15,19 la sută mai mic decât în 2014.
Fără amendamente a fost aprobat şi bugetul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), acesta fiind de 32.286 mii lei.