Pensionarii nu mai pot spera la o creștere anul acesta. E oficial, punctul de pensie rămâne la nivelul celui din septembrie 2020, adică 1.442 de lei.
„Pensiile vor crește cu rata medie la inflație , aici este o garantie, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului. Dacă economia României are o mare performanță anul acesta, și cu toții trebuie să dorim i să facem acest lucru, atunci pensiile vor creste mai mult. Depinde de noi toți cu cât vor crește pensiile”, a declarat Florin Cîțu.
Executivul a tăiat și alte cheltuieli din bugetul pe anul viitor, bani care vor merge către investiții.
„Eliminarea sporului pentru prefecți de 30%. Se prorogă până la 1 aprilie 2022 intrarea in vigoare a legii privid statutul feroviar. Legea educatiei se modifica in sensul dreptului studentilor sa beneficieze de 50% pe mijloacele de transport. Voucherele de vacanta, amanate pentru 2022”, a mai anunțat premierul.
Guvernul nu renunță nici la tăierea sporurilor bugetarilor. Modificările vor fi făcute însă prin legea salarizării, care ar putea fi gata până la finalul anului.
„Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal, 27 miliarde sporuri. Aceste cheltuieli s-au dublat. Au simtit românii că performanța s-a dublat în această perioadă?”, a motivat Florin Cîțu tăierea sporurilor de la stat.
Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social, premierul se apără spunând că profesioniștii din Consiliul Fiscal au dat aviz favorabil.
„Deficitul bugetar ramane la 7.16%, veniturile estimate sunt subestimate anul acesta, ceea ce o premiera. Am zis ca nu vom introduce taxe, putem readuce economia prin reforme, nu taxe in perioada urmatoare”, a mai spus Florin Cîțu.
Schimbări vor fi și în consiliile de administrație. Executivul pregătește un proiect de lege privind limitarea numărului persoanelor care fac parte din Consiliile de Administrație și Adunările Generale ale Acționarilor, a anunțat premierul, joi, după ședința de la Palatul Victoria.