"Cred că acest fenomen nu va dispărea foarte curând. Eu am fost mereu extrem de vehement împotriva fenomenului condiţionării actului medical. Acolo, eu cred că nu trebuie să existe nici un fel de toleranţă (...) Cred că acum România şi guvernarea, oricare ar fi ea, trebuie să-şi intensifice eforturile, trebuie să se concentreze pe modalităţi sustenabile de a creşte veniturile personalului medical, pentru că altfel există un risc major ca un număr din ce în ce mai mare de medici şi nu doar medici şi alt personal medical din România să plece în străinătate", a declarat Cristian Bușoi la RFI.ro.
În acest sens, Bușoi afirmă că dispariția acestui fenomen din spitalele de stat va avea loc atunci când vor fi îndeplinite două condiții:
"Veniturile să fie la un nivel decent în raport cu posibilitățile societății românești si sistemul să fie mult mai transparent în promovare și mai puțin politizat și să dea mai mari șanse tinerilor merituoși care, din păcate, nu întotdeuna în România își pot găsi o carieră strălucită încă de la început".
În ceea ce privește decizia ÎCCJ, de vineri, potrivit căreia medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu mai pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, Bușoi afirmă că "această decizie clarifică o situație, de fapt".
"Cred că toți cei care lucrează în sistemul sanitar sunt conștienți că nu pot primi atenții din partea pacienților, pentru munca care este deja remunerată prin salariu. E adevărat că există o prevedere, într-o altă lege, care lasă posibilitatea pacienților să ofere necondiționat anumite cadouri simbolice personalului medical, dar sigur că această prevedere din drepturile pacienților nu poate să bată Legea penală", a mai spus Bușoi.