Dorin Bubă (60 de ani) şi-a făcut un obicei din a se întinde aproape zi de zi pe stradă, în centrul oraşului, pentru a fi dus cu ambulanţa la spital, unde ia masa şi îşi tratează mahmurelile, bărbatul fiind un consumator înrăit de spirtoase. Stă câteva ore în spital, după care pleacă. A doua zi, scenariul se repetă. Peste 35.000 de lei, contravaloarea deplasărilor cu ambulanţa în primele şase luni ale acestui an, scrie monitorulsv.ro. Cazul lui Dorin scoate la iveală „buba” unui întreg sistem, neputincios în astfel de situaţii.
Pentru că fiecare deplasare a lui Dorin cu „taxiul” său cu girofar şi sirenă şi fiecare consultaţie în spital înseamnă fonduri risipite. Şi vorbim de sume de ordinul zecilor de mii de lei. De exemplu, numai în cursul anului trecut, Dorin Bubă a fost adus de 141 de ori la camera de gardă – psihiatrie - a spitalului rădăuţean.
Anul acesta, potrivit statisticilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, rădăuţeanul a fost transportat cu ambulanţa la spital, numai în perioada ianuarie - iunie (inclusiv), de nu mai puţin de 93 de ori. Cifra ar fi fost mult mai mare, dacă bărbatul nu ar fi fost şi internat o perioadă în spitalul din Rădăuţi, la cererea Serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriei din localitate.
Toate acele 93 de deplasări cu ambulanţa se cuantifică în bani, din bugetul statului, din buzunarul nostru, al tuturor. Cât au însemnat toate acele deplasări? 35.349 de lei, ne fac un calcul cei de la Ambulanţă, cifra fiind stabilită după numărul de kilometri parcurşi şi echipajul care se deplasează. De exemplu, la cele mai multe intervenţii a fost trimisă o ambulanţă de tip B, cu şofer şi asistent, costul cu echipajul fiind de 382 de lei/intervenţie, la care se adaugă 1,8 lei pentru fiecare kilometru parcurs).