"În cadrul programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile nu există o prevedere care să limiteze numărul de implanturi cohleare care se pot deconta pentru un asigurat, de către casa de asigurări de sănătate. În cazul în care sunt necesare două implanturi cohleare, medicul specialist este cel care decide dacă se vor efectua simultan sau pe rând. Indiferent de decizie, costurile implanturilor cohleare vor fi suportate de către casa de asigurări", se arată într-un comunicat al CNAS, citat de Mediafax.
Astfel, în situaţiile în care solicitările de implanturi cohleare depăşesc capaciatatea de infrastructură şi resursă umană a medicilor specialişti de a efectua acest tip de intervenţie chirurgicală, aceştia vor decide lista de prioritizare a cazurilor.
O astfel de listă se va realiza şi în situaţiile în care cererile de implantare depăşesc numărul de dispozitive existente la un moment dat la nivelul unităţii sanitare care derulează programul.
În România, există şapte unităţi care derulează acest program: Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL. "Prof. Dr. Dorin Hociotă", Spitalul Clinic Colţea Bucureşti, Spitalul Clinic Municipal Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie".