S-a ajuns în această situaţie pentru că din spitale lipsesc mai multe pastile.
"Este o doamnă doctor care îi ţine locul domnului doctor (n.red. - care e în concediu). Dacă vede că sunt oameni mai amărâţi, din banii ei cumpără tratamentul. Duminică a venit în spital cu o pungă cu medicamente", a spus unul dintre pacienţi.
De exemplu, o pacientă care are de cinci ani cancer ovarian trebuia să înceapă o nouă cură de chimioterapie săptămâna trecută.
"Mi s-a spus că lipseşte medicamentul cu care trebuie să-mi facă tratamentul. Mi s-a spus să revin cu un telefon, să merg acasă şi să revin cu un telefon. Încă lipseşte. Mă tem pentru că nu sunt într-un stadiu foarte bun", a afirmat pacienta.
Ea ar trebui să plătească câteva mii de lei pentru întreaga cură de citostatice, dar nu-şi permite.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor a primit sute de sesizări în ultimele săptămâni în care bolnavii spuneau că sunt trimişi să-şi cumpere pastile pentru că lipsesc din spitale. Aceştia sunt obligaţi astfel să plătească între 60 şi 700 de lei pentru medicamente. Doar unul din 20 îşi mai recuperează apoi banii.
"Unele lipsesc pentru că sunt blocate la producător, altele sunt blocate la distribuitori. Este un lucru foarte grav, pacientul trebuie să beneficieze de medicamente în mod gratuit în spitale", a declarat Vasile Barbu, preşedintele ANPP.
Managerii de spitale s-au plâns încă de luna trecută că distribuitorii de medicamente care câştigă licitaţiile publice anunţă apoi că nu au pastile suficiente pe stoc şi ei rămân astfel fără tratamente pentru bolnavi.