Scandalul dispozitivelor cardiace refolosite de la pacienți decedați la Spitalul Județean din Iași sperie bolnavii, care refuză să facă intervențiile de care au nevoie. Anunțul vine chiar de la coordonatorul compartimentului de Cardiologie intervențională de la Spitalul Județean din Craiova, potrivit Realitatea PLUS. Medicul spune din ce în ce mai mulți pacienți sunt reticenți și întreabă dacă dispozitivul este nou și de ultimă generație, într-un interviu acordat HotNews.ro.
În cazul medicului Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, Spitalul „Sfântul Spiridon”, acuzat că ar fi refolosit în intervenții stiulatoare cardiace prelevate de la decedați, procurorii au extins ancheta, iar alți doi medici și fostul manager sunt cercetați în acest caz.
După apariția în presă a cazului de la Iași, „din ce în ce mai mulți pacienți ne întreabă ce tip de stent, dacă e de ultimă generație, dacă e nou. Toți pacienții parcă sunt puțin mai reticenți în ceea ce privește astfel de proceduri și acum, mai nou, va trebui să ducem și muncă de lămurire din ce în ce mai mulți pacienți”, afirmă dr. Eugen Țieranu, medic specialist cardiolog cu supraspecializare în cardiologie intervențională și coordonatorul Compartimentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, potrivit Hotnews.ro.
„Din ce în ce mai mulți pacienți ne întreabă ce tip de stent, dacă e nou, dacă e de ultimă generație. Adică pacienții, bineînțeles, urmăresc presa, și, din păcate, există o stare de nedumerire și poate nu frică, că nu este frică, dar pacienții sunt din ce în ce mai reticenți. Iar acest lucru, din păcate, este rău și pentru sănătatea lor, și pentru bolile cardiovasculare în general”, spune dr. Eugen Țieranu.
Pacienții din zona Olteniei tratați până acum la Centrul de Cardiologie din Craiova au fost mulțumiți, spune Eugen Țieranu, însă în ultima perioadă, apar tot mai multe întrebări și, „să spunem, nedumeriri și nelămuriri, și neclarități. Toți pacienții parcă sunt puțin mai reticenți în ceea ce privește astfel de proceduri și acum, mai nou, va trebui să ducem și muncă de lămurire din ce în ce mai mulți pacienți.”
În ceea ce privește stenturile, Eugen Țieranu atrage atenția că în spațiul public s-au strecurat, în ultimele zile, după cazul de la Spitalul Județean din Iași, informații inexacte din punct de vedere medical, cum ar fi o presupusă refolosire a stenturilor, care este imposibilă din punct de vedere medical: „În spațiul public au apărut informații neadevărate privind diferite intervenții și diferite materiale care s-ar refolosi în cardiologia intervențională. Stenturile, spre exemplu, sunt mici dispozitive care sunt implantate la pacienții care au probleme cu arterele coronare. Vasele de la inimă și acele stenturi sunt atașate pe un balon și depozitate de către cardiologii intervenționiști în interiorul vaselor. Sunt ca o armătură metalică care ulterior, după o anumită perioadă de timp, sunt asimilate de organism, adică sunt endotelizate și, de acolo, aceste stenturi nu mai pot fi refolosite, nu se mai pot scoate de la pacienți, indiferent că pacienții vor deceda, dar nu se mai pot scoate și refolosi.”, relatează aceeași publicație.
Medicul Nicolae Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, Spitalul „Sfântul Spiridon”, este acuzat că ar fi prelevat stimulatoare cardiace de la persoane decedate. Acesta a fost arestat preventiv pe data de 18 februarie de către Tribunalul Bucureşti. El se află în contrinuare în arest preventiv după ce instanța i-a respins contestația. Tesloianun este acuzat că, încă din 2017, a montat cel puţin 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a li se cunoaşte provenienţa, deşi acest lucru este interzis de lege. De asemenea, procurorii afirmă că unele operaţii nu erau necesare, dar medicul a oferit pacienţilor săi medicaţie care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la operaţie.