Medic internist. Medicina interna priveste organismul ca un tot unitar si se ocupa de diagnosticarea si tratamentul majoritatii bolilor de care sufera adultii (peste 18 ani).
In unele cazuri medicul internist trimite bolnavul la un specialist, cum ar fi la cardiolog, pneumolog, nefrolog, hematolog etc.
Majoritatea pacientilor sufera de mai multe afectiuni si necesita tratamente multiple.
Prin consultul oferit de medicul internist, pacientul evita excesul de consulturi medicale care pot să nu fie necesare. Medicul internist este cel care analizeaza aceste situatii si decide care afectiune necesita si un consult sau un tratament supra specializat, scrie infrafit.ro.
Medic internist. De asemenea coordoneaza schemele terapeutice astfel ca sa nu apara suprapuneri de medicatie sau reactii adverse ale medicamentelor.
Exista si boli ale intregului organism, care afecteaza mai multe organe vitale, asa-numitele boli de sistem (colagenoze, vasculite etc.), boli de care se ocupă de asemenea medicina internă. Un pacient „plimbat” pe la mai mulți medici de diverse specialități fără a se stabili un diagnostic este posibil să sufere de o astfel de boala de sistem si este bine sa se prezinte la un internist.
Medicul internist este de asemenea cel care diagnosticheaza cel mai frecvent pacientul cu cancer (inclusiv formele asimptomatice), pe care apoi il indruma catre oncolog si/sau chirurg.
Medic internist. Medicii de familie sau generalisti obisnuiesc sa trimita la internist pacientii cu mai multe afectiuni concomitente sau pe cei cu simptome neclare, vagi, greu de incadrat.
Medic internist. Principalele boli tratate si diagnosticate de catre medicina interna sunt:
Inima: hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca.
Plamani: bronsita cronica , astmul bronsic , BPOC , pneumonie , traheobronsita acuta, sarcoidoza, depistare cancer.
Stomac: gastrita , ulcer, boala de reflux, depistare cancer.
Ficat: hepatita cronica , ciroza , steatoza (ficat gras), dischinezie si calculi biliari (pietre), depistare cancer.
Colon: colon iritabil, depistare cancer.
Rinichi: litiaza renala (nisip și pietre), infectii urinare, pielonefrita , insuficienta renala cronica (primul stadiu).
Sange: anemii, depistare alte boli mai grave (limfoame, leucemii).
Schelet osos si articulatii: reumatisme degenerative si inflamatorii, poliartrita reumatoida, osteoporoza.
Metabolism: dislipidemie (colesterol crescut), guta, diabet si boli ale tiroidei.
Boli de sistem: lupus, sclerodermie, vasculite (boala Wegener etc.)