Decizia vine la scurt timp după ce Stanoevici şi-a exprimat dorinţa de a candida la Primăria Capitalei, practic împotriva celei de care depinde postul său. Primăria transmite însă că măsura înlăturării lui Bogdan Stanoevici de la şefia Circului a fost luată în baza unei misiuni de control efectuate de Corpul de Control al Primarului General, din care rezultă un management defectuos la nivelul instituţiei conduse de Bogdan Stanoevici, atât în calitate de angajator, cât şi în calitate de ordonator terţiar de credite”.
Primăria Municipiului Bucureşti anunţă că, începând cu data de 3 februarie, domnului Bogdan Stanoevici i-a încetat contractul de management la Circul Metropolitan Bucureşti, acesta aflându-se în preaviz de 15 zile. După această perioadă, Primarul General va numi o nouă conducere interimară, până la organizarea concursului de management.
Măsura a fost luată în baza unei misiuni de control efectuate de Corpul de Control al Primarului General, din care rezultă un management defectuos la nivelul instituţiei conduse de Bogdan Stanoevici, atât în calitate de angajator, cât şi în calitate de ordonator terţiar de credite.
Conform raportului, "în decursul anilor 2017 – 2018, au fost achiziţionate trei producţii artistice din străinătate în valoare totală de 595.000 euro, care au adus încasări totale de doar 52.000 euro, deşi managerul are ca atribuţie principală 'urmărirea modului de realizare a veniturilor proprii programate şi găsirea de soluţii pentru creşterea acestora' ".
Din analiza modului în care au fost încheiate aceste contracte s-au constatat mai multe deficienţe, dintre care amintim:
- nu a fost prezentată modalitatea prin care s-a ajuns să fie ales producătorul extern;
- contractele externe sunt semnate doar de managerul instituţiei şi nu prezintă viza de control financiar preventiv propriu şi nici viza de legalitate juridică.
Deşi existau posturi vacante în organigrama Circului Metropolitan Bucureşti, managerul a preferat să lucreze pe contracte de colaborare: la nivelul anului 2018 au fost încheiate "contracte de colaborare, atât cu colaboratorii externi cât şi cu propriii angajaţi: 1.138 contracte de colaborare încheiate în baza Legii nr. 8/1996 şi în baza Codului Civil pentru care s-a achitat suma de 5.786.668 lei, la un nivel al veniturilor nete încasate de numai 3.032.612 lei".
În concluzie, s-a constatat o folosire "ineficientă şi neeficace a fondurilor publice fără a exista o corelaţie cu respectarea principiilor necesităţii, oportunităţii, legalităţii şi regularităţii, conform legii".
Precizăm că misiunea Corpului de Control al Primarului General, demarată în luna noiembrie a anului trecut, nu are implicaţii politice, nu are nicio legătură cu candidatura domnului Bogdan Stanoevici la alegerile prezidenţiale sau/şi locale, aceste acţiuni desfăşurându-se constant, la toate instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei, potrivit legii.
Bogdan Stanoevici neagă acuzaţiile pe care i le aduce Gabriela Firea.
”Managementul, bun sau rău, al unei instituţii, se vede în rezultatele instituţiei. Noi la Circul Metropolitan Bucureşti facem spectacole... şi le facem bine. Altfel nu am avea săli pline şi nu am refuza spectatori, pentru că nu mai avem nici un loc liber...
Nişte neaveniţi, nişte 'neica nimeni' îndrăznesc să numească asta, ca fiind management defectuos... Va las pe voi să apreciaţi..", a scris, pe Facebook, actorul.
Pe 25 ianuarie, Bogdan Stanoevici și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei din partea ADER.
"Deciziile trebuie luate ca şi o concluzie, adică să se ia de jos în sus, să adoptăm ceea ce vor oamenii. Eu aş începe cu spitalele. Cred că este cea mai prioritară problema din Capitală. O altă problemă este metroul bucureştean. În ultimii 30 de ani au fost cam zero investiţii. Dacă metroul ar trece la Primăria Capitalei- situaţia s-ar îmbunătăţi foarte mult. Sistemul de transport în comun este foarte prost.
Nu este corelat. Din banii colectaţi pentru parcările supraterane doar 20-30% ajung în bugetul Capitalei. Şi centura Capitalei ar trebui să fie tot în administrarea Primăriei Capitalei. Nu suntem în stare să facem pasaje şi drumuri cum trebuie. De ce? Pentru că sunt foarte multe societăţi care căpuşază şi sunt prietenii politice la mijloc. Un al proiect prioritar pentru mine este canalul Dunărea-Marea Neagră. Avem canal navigabil şi ne batem joc. Putem face legătura cu Marea Neagră şi vom ajunge repede în Centrul Europei, vom fi mai importanţi ca Rotterdam", a declarat Bogdan Stanoevici, care a candidat şi în alegerile prezidenţiale din 2019.
La votul din 11 noiembrie 2019 Stanoevici a obţinut 39.118 voturi (0,43%), clasându-se pe poziţia a 10-a.