"Trebuie să gândim pragmatic că acele tancuri și rachete nu pot fi livrate mâine și, chiar în această situație, nu pot fi folosite imediat, e nevoie de instructaj, de oameni specializați.
Eu cred ca Occidentul, din care facem și noi parte ca țară UE si NATO, trebuie să accepte și să aibă în vedere faptul că va urma un conflict înghețat acolo, Putin va ocupa teritoriile din est și sud ale Ucrainei, pe care le va numi Noua Rusie; ce vom face atunci, când Ucraina nu va mai avea ieșire la mare si ce strategia vom adopta în continuare?
Armata Roșie este o fantomă, dar una criminală, pentru că ei trag în orice, în civili, în obiective civile, școli, spitale. Întrebarea este ce facem în această situație, nu e ușor deloc să te opui tăvălugului de fier cu care vine Armata rusă", a afirmat analistul de politică externă Bogdan Chiriac.
Pe de altă parte, Chiriac a subliniat faptul că declanșarea conflictului din Ucraina a fost și un test pentru țările vecine, din care, până acum, Polonia a ieșit cel mai bine, iar România foarte prost.
"Polonia a bifat la foarte bine la multe capitole, are armată, n-a cunoscut prăbușirea economică în 2008-2011, nu risipește nimic din ajutorul occidental, ba chiar mai cere suplimentar. Polonia are armată, și-a modernizat tehnica și a reformat personalul, Polonia poate face față Armatei ruse și are de unde trimite armament Ucrainei. Noi nu avem ce să trimitem, tancurile noastre au fost refuzate de Kiev, pentru că tancurile noastre sunt mai vechi și mai prost dotate ca ale rușilor
România ar trebui să o ia de la zero, cu reforma profundă a Armatei, așa ne dăm seama cât de jos suntem, acest conflict ne-a oferit și o radiografiei a stării României, iar armata este la fel ca starea poporului", a mai declarat Chiriac, la Realitatea Plus.