„Consider că apropiatul Summit dintre Președintele Biden și Președintele Putin ar putea aduce ceva speranță. Dar, în același timp, consider că orice discuție despre solutionarea acestei crize trebuie să țină cont, în mod absolut, de principiile fundamentale ale dreptului internațional, care trebuie să rămână neatinse, precum și de parametrii esențiali ai arhitecturii de securitate europene. Este extrem de important să nu fie afectate în niciun fel principii fundamentale precum suveranitatea și integritatea teritorială, nerecurgerea la forță, la amenințarea cu folosirea forței, dreptul statelor suverane de a face propriile alegeri și de a-și urma în deplină libertate propria politică externă și de securitate. Toate acestea sunt principii foarte importante care nu trebuie afectate. Totodată, în cadrul acestor discuții nu trebuie afectate nici principiile extrem de importante cu privire la misiunea fundamentală a NATO”, a declarat Bogdan Aurescu.
Conținutul acestui summit urmează să fie pregătit de secretarul de stat Antony Blinken și de ministrul de externe Serghei Lavrov, cu ocazia întâlnirii lor, stabilită pentru de joi, 24 februarie.
După anunțul lui Emmanuel Macron privind acordul celor doi lideri ai lumii despre această întâlnire., Kremlin a anunțat că „este prematură” o întâlnire Biden-Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au „acceptat principiul” de a se întâlni în cadrul unui summit propus de omologul lor francez Emmanuel Macron, summit care „poate avea loc doar dacă Rusia nu invadează Ucraina” și care va fi consacrat „securității și stabilității strategice în Europa”, a anunţat Palatul Elysee în noaptea de duminică spre luni după un maraton de conversații telefonice ale lui Macron cu președinții SUA, Rusiei și Ucrainei, precum și cu premierul britanic Boris Johnson.
Bogdan Aurescu a anunțat, tot luni, că va insista pentu finalizarea unui pachet de sancțiuni pregătit pentru Rusia, în cazul unui atac asupra Ucrainei.
„Cred ca este important ca astăzi să discutăm despre finalizarea pachetului de sancțiuni pregătit de UE. De asemenea, este foarte important să începem să comunicăm cu privire la conținutul acestui pachet, întrucât el are un important efect de descurajare și trebuie să folosim acest efect”, a precizat Aurescu.
Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a informat că va reitera și propunerea făcută la 24 ianuarie, cu prilejul reuniunii anterioare a Consiliului Afaceri Externe, de organizare a unei reuniuni CAE la Kiev, în semn de solidaritate și de susținere politică pentru Ucraina, a mai transmis MAE.