"Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe diplomatul ucrainean pentru numire și l-a asigurat de întreg sprijinul autorităților române pentru îndeplinirea mandatului său", se arată în comunicatul citat.
Potrivit sursei citate, Aurescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a evocat măsurile complexe, multidimensionale de sprijin pe care țara noastră le-a întreprins la nivel bilateral, regional și global de la debutul agresiunii ilegale, premeditate, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
"În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul agreat Ihor Prokopchuk au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la situația de securitate, economică și umanitară din Ucraina și a fost salutat dialogul politic bilateral foarte dinamic din ultima perioadă dintre România și Ucraina, diplomatul ucrainean mulțumind în mod deosebit pentru sprijinul consistent și prompt acordat de țara noastră statului vecin și cetățenilor săi încă de la debutul conflictului.
Astfel, șeful diplomației române a reliefat cooperarea dintre Guvernul României și societatea civilă din România în sprijinul refugiaților ucraineni, subliniind atât sprijinul pe care l-au primit cei peste 1,45 milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în țara noastră, cât și măsurile de acordare a accesului gratuit la sistemul de sănătate, educațional, la nivelul pieței muncii pentru refugiații ucraineni. A reamintit, totodată, importanța înființării hub-ului umanitar de la Suceava, care a devenit un punct important pe harta măsurilor europene de sprijin al refugiaților, prin care au fost transmise în Ucraina numeroase convoaie umanitare din state membre UE. A punctat totodată solidaritatea și empatia arătate concret refugiaților de către cetățenii români și ONG-urile implicate, precum și efectul transformator la nivelul percepțiilor determinat de contactele interumane generate de criză, cu efecte pe termen lung în apropierea celor două societăți", relatează MAE.
Bogdan Aurescu a pus, totodată, în evidență eforturile concrete ale României de susținere a Ucrainei în transportul cerealelor, inclusiv prin utilizarea capacităților logistice românești feroviare și portuare, în special prin Portul Constanța, și a subliniat eforturile țării noastre pentru a extinde capacitatea porturilor românești de la Dunăre și Marea Neagră. În acest context, a punctat demersurile efectuate de autoritățile române pentru facilitarea tranzitului de persoane și mărfuri, prin măsuri complexe de eficientizare a acestui proces, inclusiv propunerile privind redeschiderea unor puncte de trecere a frontierei.
Ministrul afacerilor externe a evidențiat, totodată, rolul comunităților istorice – din Ucraina, respectiv din România – ca punți de legătură între cele două state și și-a exprimat încrederea că problemele pendinte vor fi soluționate în cel mai scurt timp posibil, reamintind angajamentul părții ucrainene la cel mai înalt nivel, cu ocazia contactelor recente bilaterale, de a trata membrii comunității române din Ucraina la același nivel de standard cu cel acordat de România membrilor comunității ucrainene din țara noastră.
Ministrul Bogdan Aurescu a adresat felicitări pentru obținerea de către Ucraina a statutului de stat candidat la Uniunea Europeană și a reamintit sprijinul deplin și ferm al României pentru atingerea acestui obiectiv și pentru avansarea pe mai departe a agendei europene a Ucrainei. În acest context, a evidențiat necesitatea continuării, în ritm susținut, a reformelor, inclusiv pentru îndeplinirea măsurilor prioritare prevăzute în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022. De asemenea, a exprimat disponibilitatea deplină a României de a oferi asistență și expertiză în acest sens și de a împărtăși bune practici în atingerea standardelor UE.
În context, șeful diplomației române a amintit susținerea consecventă acordată de România Ucrainei în forurile internaționale, inclusiv pentru pachetul consistent de măsuri pentru Ucraina aprobat la Summitul NATO de la Madrid din perioada 28-30 iunie 2022, precum și pentru măsurile adoptate la Summit cu privire la securitatea regiunii Mării Negre. În acest sens, a subliniat importanța calificării în noul Concept Strategic aliat a regiunii Mării Negre ca regiune de importanță strategică pentru NATO și pentru securitatea euroatlantică, obiectiv atins ca urmare a demersurilor politico-diplomatice intense ale României.
Ambasadorul agreat al Ucrainei a mulțumit ministrului român pentru deschiderea cu care a fost primit și a reiterat mulțumirile către statul român și cetățenii săi pentru sprijinul prompt și pentru generozitatea cu care a fost sprijinită Ucraina și poporul ucrainean în cele mai dificile momente pentru existența lor, se mai arată în comunicatul MAE.