„În timpul reuniunii CAE de astăzi cu privire la situația de securitate îngrijorătoare din proximitatea Ucrainei, am reiterat poziția României privind nevoia de dialog, dar și de descurajare. (…) Am sugerat examinarea posibilității organizării unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina“, a scris Aurescu, pe Twitter.
During #FAC 2day,on t/worrying security situation in 🇺🇦proximity, I reiterated 🇷🇴position on t/need 4 dialogue,but also deterrence. Need fast progress in preparing EU firm&credible sanctions. Suggested 2 examine organizing a #FAC meeting in Kyiv, in solidarity w/UA @DmytroKuleba
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) January 24, 2022
Reacția omologului său nu a întârziat să apară: „Dragă prieten Bogdan Aurescu, mulțumesc pentru această idee minunată. Am chemat partenerii Ucrainei la începutul lunii decembrie să facă exact acest lucru: vizite la nivel înalt în Ucraina în ianuarie-februarie. Suntem gata să primim miniștrii de externe ai UE la Kiev pentru o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE”, a răspuns ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmytro Kuleba.
O altă dovadă de solidaritate cu Ucraina a venit și din partea Comisiei Europene, care a anunțat un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina în contextul situației tensionate de securitate.
Ministrul român Bogdan Aurescu a mai subliniat că este necesar “un progres rapid” în pregătirea unor sancțiuni “ferme și credibile” din partea UE, după ce a făcut afirmații similare și la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de externe europeni.
Uniunea Europeană trebuie să fie vizibilă și vocală cu privire la situația de securitate din Europa și acumulările de trupe rusești în apropierea Ucrainei și în regiunea Mării Negre, pledând din nou pentru “accelerarea pregătirii sancțiunilor” europene la adresa Moscovei, dacă regimul de la Kremlin avansează militar în Ucraina.
Bogdan Aurescu a respins, ca și omologii săi și șeful diplomației UE, Josep Borrell, conceptul de „sfere de influență” promovat de pe Rusia, pe care îl consideră “învechit” și care “nu ar trebui să fie utilizat în contextul actual în contextul securității europene”.
Ministrul român de Externe a mai spus că rundele repetate de negocieri între Rusia și Occident reprezintă cheia rezolvării actualului conflcit între Rusia și Ucraina.
Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au statuat, în concluziile întânirii de la Bruxelles, că noțiunile de “sfere de influență” nu-și mai au locul în secolul al XXI-lea. Diplomații au reafirmat abordarea unitară a UE și cooperarea coordonată solidă și continuă cu Statele Unite, NATO, Ucraina și alte țări partenere și au reafirmat concluziile adoptate de Consiliul European în decembrie 2021, conform cărora “orice nouă agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri grave”.
Șeful diplomației române este prezent luni la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE, pe a cărei agendă figurează în principal situația de securitate din Europa și o întrevedere în regim videoconferință cu secretarul de stat american Antony Blinken. În afara situației europene de securitate, pe agenda reuniunii miniștrilor de externe UE se află și evoluţiile din Libia, Siria, Mali, Sudan şi regiunea Indo-Pacific.