"Reorganizarea MAE a avut în vedere în primul rând promovarea unei noi organigrame a ministerului, care să echilibreze competenţele pe diversele departamente şi care să adapteze activitatea MAE la noile priorităţi şi realităţi pe plan extern", a afirmat ministrul desemnat.
El a adăugat că, în mandatul său, a redus numărul de secretari de stat de la şapte la patru. "Am propus spre numire secretari de stat profesionişti, cu competenţă recunoscută", a evidenţiat acesta.
A mai vorbit despre faptul că a demarat "un proces de reformă al politicii de resurse umane. Necesitatea organizării de concursuri". Totodată, a amintit că la 31 august vor înceta detaşările din privat la MAE. În această chestiune, a spus Aurescu, există un grup de lucru "care a evaluat şi continuă să evalueze oportunitatea detaşărilor din mediul privat".
Ministrul a făcut referire, de asemenea, la necesitatea de "rescriere" a procedurii pentru plecarea la post a diplomaţilor şi pentru încadrarea la post a diplomaţilor.
"Este necesar ca încadrarea diplomaţilor să se facă pe criterii de profesionalism, pe baza competenţelor lor", a afirmat Bogdan Aurescu potrivit Agerpres.
Totodată, a ridicat şi problema acordării gradelor diplomatice.
"Auditul pe care l-am declanşat la începutul mandatului meu , care s-a finalizat în perioada foarte recentă, a remarcat chestiuni destul de ciudate în legătură cu promovarea în grade diplomatice. De la ultima promovare, 113 diplomaţi au fost promovaţi pe procedura legată de parcurgerea stagiilor de grad, în timp ce 111 diplomaţi au fost promovaţi în mod excepţional, fără respectarea unor criterii minime de transparenţă. Aceste chestiuni au creat o nemulţumire puternică în rândul diplomaţilor şi celorlalte categorii de personal şi cu siguranţă trebuie să fie remediat acest aspect. Este nevoie de o planificare mai bună a carierei diplomatice", a mai afirmat acesta.