De la an la an, numărul persoanelor afectate de bronhopneumopatie obstructivă cronică creşte alarmant în România. Medicii specialiști spun că această boală poate induce pacientul în eroare foarte uşor, tocmai din cauza faptului că simptomele nu sunt specifice, putând fi confundate fie cu efectele fumatului - tuse, fie cu cele ale înaintării în vârstă - oboseală sau senzaţie de sufocare. Pentru că nu este diagnosticată din timp, boala poate afecta, pe rând, toate organele, iar pacienţii tratează toate celelalte afecţiuni neştiind, de fapt, că BPOC este cauza acestora.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală diversă, care variază de la bronşită până la emfizem pulmonar, caracterizată prin simptome respiratorii persistente şi prin limitarea fluxului de aer care se datorează căilor respiratorii. La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul, însă boala poate fi cauzată şi de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn).
Specialiștii sunt de părere că, în mai puţin de trei ani, BPOC va deveni a treia cauză de deces din lume, depăşind alte afecţiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.
Primele semne care impun vizita la un medic pneumolog sunt tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă), şuieratul, gâfâitul, senzaţia de sufocare instalată cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate sau toleranţa la efort care devine din ce în ce mai redusă. Conform descopera.ro, aceasta poate fi tratată, însă trebuie diagnosticată la timp.