Băncile vor raporta de anul viitor, în România, informații referitoare la persoanele cu venituri ridicate din cadrul instituțiilor de credit, respectiv persoanele care beneficiază de o remunerație totală de cel puțin 1 milion de euro, anunță Banca Națională. Proiectul este o transpunere a unei directive europene.
Ordinul pregătit de BNR urmează să fie aplicat instituțiilor de credit, societăților financiare holding-mamă din Uniunea Europeană și societăților financiare holding mixte-mamă din Uniunea Europeană supravegheate de Banca Centrală, precum şi sucursalelor din România ale instituțiilor de credit cu sediul real într-un stat terţ. Aceste instituții financiare vor fi obligate să transmită informații referitoare la persoanele cu venituri ridicate.
Prima raportare urmează să fie făcută în august 2023 pentru bancherii cu venituri de peste un milion de euro realizate în 2022.
Proiectul de ordin reglementează forma şi conținutul formularelor de raportare privind informațiile referitoare la persoanele cu venituri ridicate din cadrul instituțiilor de credit, respectiv persoanele care beneficiază de o remunerație totală de cel puțin 1 milion de euro în exercițiul financiar raportat și modalitatea de transmitere a acestor informații de către instituțiile de credit către Banca Națională a României. Prima raportare efectuată potrivit proiectului de ordin se va realiza în anul 2023 pentru informațiile aferente remunerațiilor acordate pentru activitatea profesională desfășurată în anul 2022, potrivit proiectului.
Principalele prevederi ale proiectului de ordin vizează:
- stabilirea sferei instituțiilor cărora le revine obligația de a transmite informații către BNR cu privire la persoanele cu venituri ridicate,
- conținutul formularelor de raportare,
- termenele de raportare,
- reguli de validare a informațiilor cuprinse în formularele de raportare,
- sistemul informatic prin care informațiile sunt transmise către BNR.
CÂȚI bancheri milionari sunt în România - Câștigă la fel ca în Portugalia sau Ungaria
România are trei bancheri cu câştiguri anuale de peste 1 milion de euro - doi din top management şi unu din supraveghere, la fel ca Portugalia, Ungaria şi Slovenia, în timp ce Grecia nu are niciun bancher în top. Bulgaria şi Malta au câte un singur bancher milionar, iar Cipru are doi bancheri în acest top, conform statisticilor Autorităţii Bancare Europene (EBA) publicate în 2022 privind situaţia câştigurilor din 2020, arată ZiarulFinanciar.
La polul opus, cei mai mulţi bancheri milionari în euro sunt în Spania (128), Italia (187), Franţa (228) şi Germania (543).
Remuneraţia medie anuală a celor doi bancheri din managementul din România, de circa 1,54 mil. euro, arată un câştig lunar de peste 128.000 de euro, adică aproape 6.000 de euro câștigați în fiecare zi lucrătoare. Veniturile lunare ale celor doi bancheri milionari din România sunt de aproximativ 10 ori mai mari decât salariul mediu net pe economie.
Pentru bancherul din România cu funcţie în aria de supraveghere, salariul mediu anual a fost de circa 1,27 mil. euro. Câştigul său lunar este de 106.000 de euro, adică 5.000 de euro în fiecare zi lucrătoare.