Potrivit legii, cei care cumpără din magazinele fizice au dreptul la înlocuirea produselor sau la restituirea contravalorii acestora, doar în cazul în care articlele cumpărate sunt defecte.
Există însă şi magazine care, pentru a-şi fideliza clienţii, au o politică de returnare, însă pentru a beneficia de ea, clienţii trebuie să solicite amănunte în scris și să păstrezi documentele care dovedesc acest lucru.
În cazul celor care cumpără online în schimb, aceştia au 14 zile calendaristice de la momentul primirii produsului în care pot renunța la achiziție, fără a oferi vreun motiv și fără costuri suplimentare.
Dreptul la retragere se poate exercita fie completând un formular pus la dispoziție de profesionist (de regulă, online), fie trimițând un mesaj din care să reiasă clar intenția ta și în care să specifici cel puțin identitatea ta, numărul și data comenzii, produsul, prețul plătit.
Produsul se poate trimite înapoi pe cont propriu, conform instrucțiunilor de pe site, sau se poate aștepta să fie preluat de către agentul economic, în unele cazuri gratuit-dacă retailerul are această ofertă. Cei care trimit pe cont propriu suportă ei cheltuielile de curierat şi nu au dreptul să ceară magazinului suma aferentă transportului.
La rândul său, magazinul este obligat să returneze banii plătiţi de client pentru produsul returnat (inclusiv costurile de expediere) în termen de maximum 14 zile, scrie Economica.net.