Fondurile vor fi alocate companiei private britanice Exscientia Ltd, care are sediul general în Oxford.
Compania britanică, înfiinţată în urmă cu nouă ani, foloseşte algoritmi creaţi pe computer pentru a dezvolta medicamente ce vizează terapii dintr-o gamă variată, de la oncologie şi până la psihiatrie.
În cadrul parteneriatului semnat pe patru ani cu Bill & Melinda Gates Foundation, compania s-a angajat să aloce o sumă identică și să coordoneze dezvoltarea unui grup de până la cinci medicamente, pregătite deja pentru a intra în etapa studiilor clinice.
Programul se va concentra iniţial pe testarea unor substanţe active împotriva Sars-Cov-2 şi a variantelor sale, precum şi împotriva altor coronavirusuri.
Principalul program al firmei vizează o enzimă denumită protează principală a coronavirusului, care apare în tipuri diverse ale acestei familii virale, inclusiv în variantele de SARS-CoV-2. Cercetătorii dezvoltă mici molecule care ţintesc proteinele din interiorul celulelor, spre deosebire de medicamentele actuale folosite împotriva COVID-19, care ţintesc proteinele virusului SARS-CoV-2 aflate la suprafaţa acestuia şi care prezintă o probabilitate mai mare de a suferi mutaţii.
”Micile molecule de medicamente pe care noi le dezvoltăm vor fi durabile în timp şi pot fi stocate pentru următoarea pandemie, pot fi distribuite pe scară largă şi foarte uşor în rândul populaţiilor care se confruntă cu un virus nou sau cu o nouă variantă actuală”, a explicat Denise Barrault, directoarea departamentului de gestionare a portofoliului companiei britanice, potrivit Agerpres.
Parteneriatul semnat cu Fundaţia Gates va fi extins și pentru a dezvolta medicamente împotriva gripei şi a familiei de virusuri Paramyxoviridae, având potenţialul de a demara programe suplimentare, au mai precizat reprezentanţii Exscientia Ltd.