Printre persoanele trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în august, se numără şi Ion Miu, medic veterinar cu funcţie de control în cadrul Direcţiei Sanitar -Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, la data faptelor, pentru de luare de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, potrivit Mediafax.
În acelaşi dosar, procurorii DNA Piteşti l-au trimis în judecată pe Florin Lupu pentru dare de mită.
Conform rechizitoriului, în 2011, Ion Miu, în calitate de medic veterinar cu funcţie de control în cadrul Direcţiei Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, a pretins şi primit de la patru persoane, printre care se numără şi Florin Lupu, 85 de pui şi 2.253 lei.
"În schimbul acestor foloase, inculpatul Miu Ion a furnizat persoanelor respective informaţii care nu erau destinate publicităţii privind efectuarea unor controale de către medici veterinari din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea", se arată în rechizitoriu.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurile celor doi inculpaţi, până la concurenţa sumei de 2.253 de lei.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Vâlcea.
Tot procurorii DNA Piteşti i-au trimis în judecată, în august, pe Constantin Găbrian şi Ion Stătică, viceprimar, respectiv inspector în cadrul Primăriei comunei Şuici, judeţul Argeş, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual.
În acelaşi dosar a fost acuzată şi Cateluţa Marinescu, secretar al Primăriei comunei Şuici, judeţul Argeş, la data faptelor, de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi înşelăciune.
Potrivit rechizitoriului, în 2011, Cateluţa Marinescu, în calitate de reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi Producţie Vegetală Şuici, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, a folosit documente false, inexacte şi incomplete în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, obţinând astfel 269.134,88 de lei, reprezentând fonduri din bugetul Uniunii Europene şi plăţi naţionale directe complementare din bugetul naţional.
"Inculpata a depus la instituţia respectivă un contract de concesiune încheiat în stare de conflict de interese, nul absolut şi o adeverinţă completată în fals, de ceilalţi doi inculpaţi, în care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că, numărul de animale deţinute de asociaţie, nu avea corespondent în situaţia reală", se arată în documentul citat.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Argeş s-a constituit parte civilă în acest dosar cu 269.134,88 lei, precum şi dobânzile şi penalităţile datorate până la data efectuării plăţii integrale a debitului.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Argeş Conform procurorilor DNA, viceprimarul comunei Şuici, din judeţul Argeş şi ceilalţi doi inculpaţi au fost trimişi în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare.
Tot în luna august, procurorii DNA au sesizat Tribunalul Bucureşti cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei în cazul lui Lu Jian You, cetăţean chinez cu reşedinţa declarată în România, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată privind obţinerea sau prelungirea vizelor de lungă şedere în scop de muncă.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012- ianuarie 2015, inculpatul Lu Jian You i-ar fi dat unei persoane 22.400 de euro (excluzând taxele legale), pentru 23 de solicitări de obţinere şi prelungire a vizelor de lungă şedere în scop de muncă, pentru ca persoana respectivă să intervină la funcţionarii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru obţinerea vizelor de lungă şedere în scop de muncă şi a permiselor corespunzătoare de şedere temporară sau de lungă durată pentru mai mulţi cetăţeni chinezi.
Astfel, susţin procurorii, persoanele de naţionalitatet chineză au obţinut dreptul legal de muncă în cadrul unor societăţi comerciale, "de multe ori acest drept fiind exercitat fictiv şi pe baza unor documente justificative nereale".
Lu Jian You a declarat, în prezenţa avocatului, că recunoaşte comiterea faptei şi este de acord cu pedeapsa aplicată şi cu forma de executare a acesteia, respectiv, doi ani închisoare şi interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme şi de a comunica cu persoana cu care a comis infracţiunea.