Sunt misiuni extreme de căutare și salvare în Turcia și Siria după cutremurul devastator. Este a treia zi critică pentru cei care încă sunt sub dărâmături în viață.
Echipele de români lucrează cot la cot cu salvatori de toate naționalitățile care sunt în Turcia. Aceștia au găsit copii în viață și după 48 de ore. Președintele Erdogan a spus că este unul dintre cele mai mari dezastre din istoria întregii lumi. Specialiștii aseamănă catastrofa cu o putere a 30 de bombe atomice cumulate.
Salvatorii duc o luptă contracronometru ca să-i scoată pe oameni de sub dărâmturi din cele 10 provincii ale Turciei devastate de cutremure. 60.000 de salvatori din mai multe țări, inclusiv din România, caută de mai bine trei zile prin clădirile prăbușite în speranța unui semn de viață.
Peste 6.000 de clădiri s-au făcut praf și pulbere în Turcia și Siria, iar alte peste 11.000 sunt parțial distruse și cu pagube serioase. Pagubele au fost amplificate de sutele de replici cu magnitudini cuprinse între 4 și peste 5.
Valul de cutremure a fost declanșat de seismul de 7,8 din provincia Kahramanmaras care se află la granița seismică între Falia Anatoliană și cea Arabă. Cele două plăci tectonice început să se zguduie în lanț pe o rază de 250 de kilometri și să alunece tot mai mult până au format o epi-linie, spun specialiștii.
Toate cutremurele au fost de suprafață la adâncimi cuprinse între 10 și 20 de kilometri. Turcia s-ar fi deplasat cu 3 metri față de Orientul Mijlociu în urma catastrofei, susține un cercetător italian.
Geofizicienii susțin că puterea cutremurelor a fost similară cu cea cumulată a 32 de bombe atomice.