Statistica sumbră a pandemiei de coronavirus în Europa
Decesele legate de coronavirus în regiunea europeană au depășit, vineri, pragul de 1 milion, în timp ce eforturile de vaccinare încearcă să țină pasul cu noile variante care provoacă un al treilea val de infecții care ar putea copleși din nou spitalele, transmite Reuters.
Potrivit analizei făcute de Reuteers, de când a început pandemia, în regiunea europeană au fost raportate cel puțin 37.221.978 de îmbolnăviri și 1.000.062 de decese. Regiunea include Rusia, Regatul Unit, cei 27 de membri ai Uniunii Europene și alte țări.
Cele 51 de țări europene acoperă aproximativ 35,5% din totalul deceselor provocate de coronavirus la nivel global și 30,5% din toate infectările din lume.
În Europa au fost administrate aproximativ 12 administrări de vaccinuri la fiecare 100 de persoane, raport de trei ori mai mic față de cel din Statelor Unite, în care au fost administrate aproximativ 34 de doze la 100 de persoane, potrivit analizelor ourworldindata.org.
Israelul este pe primul loc în lume în campania de vaccinare, cu aproximativ 110 doze la fiecare 100 de persoane, știindu-se că multe vaccinuri anti COVID-19 sunt administrate în două etape (două doze).
Valul al treilea de coronavirus la orizont. Semnal de alarmă lansat de Ursula von der Leyen
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declara, la peste 550.000 de decese la nivelul Uniunii Europene și cu doar aproape 0,1% din toată populația celor 27 de state vaccinată, că situația nu arată deloc bine: „Vedem creasta unui al treilea val care se formează în statele membre și știm că trebuie să accelerăm ratele de vaccinare”.
CELE MAI AFECTATE ȚĂRI DIN EUROPA - Rusia și statele din Est
Țările din Europa de Est, inclusiv Rusia, rămân cele mai afectate de epidemie, în ceea ce privește numărul total de infectări și decese.
Rusia este pe primul loc în topul negativ COVID-19, cu cel mai mare număr de infecții - peste 4,4 milioane, adică aproape 12% din toate cazurile din Europa. Rata de mortalitate în Rusia este printre cele mai mari din lume: 153 de decese la 100.000 de locuitori, înaintea Statelor Unite, cu 164 de decese la fiecare 100.000 de oameni.
În timp ce numărul oficial de morți în Rusia este de 94.267, cel puțin 221.534 au pierit din cauza bolii, potrivit calculelor Reuters care include și decesele raportate de agenția oficială de statistică Rosstat din Rusia.
Franța, pe al doilea loc în topul negativ COVID-19, iar în Germania infectările cresc exponențial
După Rusia, pe al doilea loc este Franța, cu peste 4,1 milioane de infectări și 91.679 de decese raportate până vineri. Potrivit analizei Reuters, în Franța se observă cea mai mare creștere zilnică a cazurilor față de luna noiembrie până în prezent. Franța înregistrează un milion de noi cazuri de îmbolnăvire la fiecare șase zile.
Italia a devenit a treia țară din Europa care a depășit peste 100.000 de decese în urmă cu o săptămână. Italia raporta vineri un număr de peste 3,33 milioane de infectări, cu aproape 25.000 de noi cazuri pe zi, și 104.241 de decese în total de la începutul pandemiei.
Pe al patrulea loc este Spania, cu peste 3,21 milioane de cazuri confirmate și 72.910 de decese raportate până vineri.
Iar pe al cincilea loc este Germania, care vine rapid din urmă, cu o medie de 16-17.000 de cazuri confirmate în fiecare zi și peste 200 de decese. Până vineri, Germania ajunsese la un bilanț de peste 2,64 milioane de infectări și 75.022 de decese. Experții de la Institutul Koch au avertizat în legătură cu creșterea exponențială a infecțiilor, intrându-se practic în al treilea val de pandemie, mai notează Reuters. Avertismentul vine în condițiile în care se dorește ridicarea restricțiilor și repornirea economiei.