Cu aproape patru luni înainte de încheierea exerciţiului financiar 2007-2013, România are o rată a absorbţiei fondurilor UE de 52%, asta deşi Bruxelles-ul ne-a mai acordat un răgaz de doi ani să cheltuim banii.
Cel mai slab rezultat din toată Uniunea Europeană arată un tablou al birocratizării excesive, a numeroaselor cazuri de fraudare a banilor comunitari şi a proiectelor slab documentate, care nu au reuşit să creeze locuri de muncă ori să contribuie la avansul economiei.
Un raport de anul trecut al experţilor europeni arată că România are cele mai multe cazuri de fraude din bani comunitari, dupa Italia -109, potrivit digi24.ro. Beneficiarii au cheltuit incorect peste 280 de milioane de euro, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru a construi 20 de kilometri de autostradă.
După ce a început investigarea neregulilor, teama de fraudare a birocratizat excesiv sistemul de acordare a fondurilor europene, scrie sursa citată.
Pentru drumuri s-au cheltuit doar 58% din bani. Cu 1,7 miliarde de euro rămase, autorităţile puteau finanţa construcţia autostrăzii Sibiu-Piteşti. S-au cheltuit şi 62% din banii pentru Programul Regional şi de Asistenţă Tehnică. Cu aceste sume, s-au finanţat proiecte menite să reducă decalajul economic dintre regiunile ţării.
În aceste condiţii, ţinta avansată de fostul ministru al Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici - 80% grad de absorbţie la finalul anului este un pariu pierdut.