Joe Biden, Rishi Sunak şi Anthony Albanese se întâlnesc la o bază navală din California, la 18 luni de la încheierea între ţările lor a unei alianţe de securitate, denumită AUKUS, al cărei scop principal este de a dota Australia cu aceste submarine, relatează Agerpres, care citează AFP.
Acordul aşteptat ar reprezenta o cooperare fără precedent, ca răspuns la influenţa tot mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific.
Canberra a exclus să se doteze cu arme nucleare, dar achiziţia unor astfel de submarine i-ar transforma rolul său în alianţa cu Statele Unite.
Submarinele cu propulsie nucleară sunt dificil de detectat, pot parcurge fără alimentare distanţe mari timp îndelungat şi pot fi echipate cu rachete de croazieră de ultimă generaţie.
Potrivit presei americane, Joe Biden va anunţa un plan în mai multe etape şi pe termen lung, destinat să facă din Australia un partener deplin pentru o tehnologie nucleară secretă, împărtăşită până în prezent doar cu Marea Britanie, aliatul său istoric.
Până la cinci submarine cu propulsie nucleară din clasa Virginia vor fi vândute Australiei în următorul deceniu, potrivit Washington Post. Canberra şi Londra ar urma să dezvolte ulterior un nou model de submarin folosind o tehnologie americană, denumit SSN-AUKUS, cu livrare în anii 2040.
Acest plan va dura ani pentru a se materializa, dar marchează o schimbare de ambiţie din partea Australiei şi a Statelor Unite, care observă extinderea puterii militare chineze.
Încheierea alianţei AUKUS, cu corolar anularea de către Canberra a contractului de achiziţie a 12 submarine franceze, a dat naştere în 2021 la o criză diplomatică cu Parisul care a strigat "trădare".
De atunci, problema s-a soluţionat, nu fără intense secvenţe diplomatice între Paris, Washington, Londra şi Canberra, printre care o vizită de stat a preşedintelui francez Emmanuel Macron în Statele Unite la începutul lui decembrie.
Proiectul alianţei AUKUS nu este nici pe placul Beijingului care îl consideră "periculos" şi îndreptat împotriva Chinei.
Săptămâna trecută, preşedintele chinez Xi Jinping, într-o rară critică directă, a învinuit Statele Unite că antrenează ţările occidentale într-o "politică de izolare, încercuire şi represiune împotriva Chinei".
La rândul său, Washingtonul afirmă că Beijingul îngrijorează ţările din regiunea Asia-Pacific ameninţând Taiwanul, subliniind, totodată, riscul reprezentat de Coreea de Nord care îşi multiplică tirurile de rachete.