Madoff ispășea o sentință de 150 de ani de închisoare, după ce a pledat vinovat în 2009 la acuzațiile de creare a unei scheme piramidale prin care a înșelat circa 37.000 de persoane din 136 de țări, de la începul anilor '70 până la marea criză financiar-bancară din 2008-2009, potrivit Associated Press.
Bancherull a afirmat, totuși, că nu a aplicat rețeta de schemă frauduloasă de tip Ponzi (cum au fost Caritas și FNI, în România -N.R.) decât de la începutul anilor '90, pentru că „piața stagna din cauza recesiunii economice și a Războiului din Golf”.
Pierderile generate din încercarea de a specula anumite conjuncturi bursiere și de investiții, teoretic în favoarea investitorilor, au ajuns să fie compensate prin crearea unei scheme piramidale, în care noi și noi clienți erau atrași să investească, cu promsiunea unor câștiguri uriașe.
Anchetatorii susțin însă că Madoff n-a mai făcut, timp de ani, nicio tranzacție în numele investitorilor săi, ci a depozitat banii într-un cont bancar din China și a plătit câștiguri fictive investitorilor vechi din banii celor noi.
Scandalul Madoff a dus la reformarea Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare, instituția care a trecut cu vederea avertismente repetate, din partea specialiștilor, privind caracterul fraudulos al profiturilor anunțate și plătite.
În 2020, un judecător a respins cerere de eliberare din compasiune, afirmând că bancherul a comis una dintre cele incalificabile infracțiuni financiare din toate timpurile, de pe urma căreia încă suferă mulți oameni.