„Instanţa cipriotă a decis predarea acestui om de afaceri, pe numele său Benyamin Steinmetz, autorităţilor din România. Decizia a fost luată astăzi de instanţa din Cipru. Ea nu este definitivă.
Avocaţii acestui fugar din România au trei zile pentru a formula apel, însă trebuie să cunoaşteţi faptul că el a fost condamnat în decembrie 2020, pentru dosarul Ferma Băneasa.
Are de executat o pedeapsă de cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Consider că Ministerul Justiţiei, încă o dată, şi-a îndeplinit aşa cum trebuie atribuţiile, a făcut diligenţe astfel încât fugarul să poată să-şi execute pedeapsa în România.
Dintre cele 600 de persoane care au fugit din țară, 17 au fost extrădate și 604 au fost aduse in baza unui mandat european de arestare.
Am depus conform solicitărilor instantei din Cipru toate garanțiile că sunt respectate standardele CEDO în ceea ce privește condițiile de detenție”, adeclarat Alina Gorghiu, miercuri, la Parlament.
„Știu că românii sunt preocupați de tema fugarilor. Avem noutăți din Cipru!
Instanța cipriotă a decis predarea omului de afaceri Benyamin Steinmetz autorităților din România. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu apel în termen de 3 zile.
El a fost condamnat în decembrie 2020 în dosarul ferma Băneasa și are de executat o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.
Este o victorie de etapă care arată că Ministerul Justiției a depus diligențele necesare pentru ca fugarul să-și execute pedeapsa în România.
Partea română a oferit, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, toate garanțiile că sunt respectate standardele CEDO în ceea ce privește condițiile de detenție.
Sperăm ca acest fugar să se adauge celor peste 620 care au fost aduși în România în acest an.
Mulțumesc autorităților din tara și din Cipru pentru cooperare!”, a transmis ministra Justiției Alina Gorghiu și într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Magnatul israelian al mineritului Beny Steinmetz, condamnat la cinci ani închisoare în România, a fost eliberat condiţionat pe 6 septembrie.
Beny Steinmetz a fost reţinut în Cipru pe 3 septembrie în baza unui mandat de arestare emis de România. El fusese deja arestat şi în alte ţări europene, în baza aceluiaşi mandat, dar în cele din urmă a fost eliberat.
Mandatul european de arestare a fost emis la data de 12 ianuarie 2021 de Curtea de Apel Braşov. Omul de afaceri a fost condamnat la cinci ani închisoare în România, în decembrie 2020, în dosarul Ferma Băneasa. Acest caz, care datează de mai mulţi ani, se referă la implicarea sa într-un grup infracţional care ar fi încercat să obţină în mod ilegal drepturi asupra unor terenuri în România.
Steinmetz fusese reţinut în Cipru când a sosit pe aeroportul din Larnaca, pe baza mandatului european de arestare emis de autorităţile române, care a fost deja anulat, însă, în alte ţări europene.
Beny Steinmetz transmitea atunci că "salută decizia (de a fi eliberat din custodie în Cipru - n.r.), deoarece rămâne încrezător că justiţia din Cipru va realiza că mandatul european de arestare nu ar fi trebuit să fie pus în executare, din cauza viciilor semnificative prezente în procesul juridic urmat în România", a declarat purtătorul său de cuvânt.
"Acest lucru este, de asemenea, în conformitate cu concluzia la care Grecia, Italia şi Interpol au ajuns în trecut", a adăugat acesta.
Beny Steinmetz este implicat, de asemenea, într-o bătălie juridică separată în Elveţia, unde a fost găsit vinovat de corupţie într-un caz referitor la permisele de explorare a zăcămintelor de minereu de fier din Guineea.
Legăturile dubioase ale miliardarului israelian Beny Steinmetz, arestat în Cipru, cu România: politicieni, afaceriști și un patron de presă, printre asociați
Miliardarul Beny Steinmetz a fost reținut în Grecia în decembrie 2021. Bărbatul a fost prins în statul elen după ce a fost emisă o alertă Interpol pe numele său
Beny Steinmetz a fost reţinut pe aeroportul din Atena pe 8 decembrie 2021. Miliardarul israelian a fost condamnat în decembrie 2020 la cinci ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov.
Oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi în lipsă. Acuzaţiile din acest dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013, cu scopul de a obține bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul al României.
Steinmetz și Silberstein au fost găsiți vinovați de Înalta Curte pentru că au constituit un grup infracțional organizat cu prințul Paul, Remus Truică și mai mulți funcționari din România pentru a pune mâna pe terenurile fostei ferme regale de la Băneasa și pe pădurea Fundu Sacului din Snagov.
Alți doi condamnați în dosarul „Ferma Băneasa”, dați în urmărire generală: Beny Steinmetz și Tal Silberstein
Conform DNA, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi israelienii Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au constituit, începând din noiembrie 2006, un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prinţul Paul, prin oferire de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi.
Acuzaţiile din acest dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.
Înalta Curte a decis în 17 decembrie 2020, definitiv, confiscarea de către stat a terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa și a pădurii Fundu Sacului din Snagov în valoare de 145 de milioane de euro.
Altă condamnare pentru miliardarul israelian Beny Steinmetz - 5 ani de închisoare pentru afaceri ilegale în Guineea, pe lângă cei 5 ani din dosarul „Ferma Băneasa”