Soarele, efect similar sportului
Bineînțeles că soarele nu poate înlocui sportul, însă expunerea la soare crește conținutul de oxigen din sânge, iar efectul este precum al unei ședințe de cardio.
Expunerea la razele dimineții ajută la pierderea în greutate. Conform unui studiu, adulții care stau la soare dimineata au un index corporal mai mic.
Benefic pentru piele
Soarele este benefic în cazul anumitor afecțiuni ale pielii, conform Organizatiei Mondiale a Sănătății. Expunerea la soare ajută în cazul afecțiunilor precum psoriazisul, eczemele, icterul și acneea.
Cel mai bun aliment pentru diabetici. Este o legumă banală care scade rapid glicemia
Însă, expunerea îndelungată poate dăuna pielii, deoarece razele ultraviolete pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii, mai ales dacă nu folosiți o cremă cu factor de protecție solară. Deoarece colagenul din piele este distrus și se produce pierderea elasticității și uscarea pielii. De asemenea, pot să apară petele maronii.
Expunerea la soare crește fertilitatea, dar și durata de viață
Conform unui studiu realizat în Suedia, efectuat pe un număr mare de femei, pe o perioadă de 20 de ani, s-a constatat că cele care s-au expus mai mult timp la soare au fost mai longevive, în medie cu 0,6-2,1, decât acele femei care au petrecut mai puțin timp la soare.
De asemenea, expunerea la soare crește nivelul de testosteron la bărbați, iar în cazul femeilor care petrec mai puțin de o oră pe săptămână la soare s-a constatat că intră la menopauză mai devreme (aproximativ 7-8 ani) decât cele care s-au expus mai des la soare, conform unui studiu realizat în Turcia.
Expunerea la soare conferă un somn odihnitor
Razele soarelui te vor ajuta să ai un somn mai odihnitor, deoarece expunerea la soare va crește producția de melatonină, care este hormonul ce reglează ritmul circadian, adică ceasul biologic intern care influenteaza activitatea creierului și a hormonilor, schimbările fizice, mentale și comportamentale pe parcursul unei zile.
Beneficiile expunerii la soare - te scapă de depresie
Expunerea la lumina solară ajută la eliberarea de serotonină, care este hormonul fericirii. Din acest motiv în lunile de iarnă și toamnă târzie, când razele soarelui sunt slabe se instalează acea stare de astenie și indispoziție.
Prezența serotoninei în organism relaxează și conferă o stare de spirit bună, de asemenea, conferă o stare de calm și sporește concentrarea. Însă, dacă nivelul de serotonină este scăzut funcția imunitară va fi redusă și se poate instala depresia.
Soarele ajută la producția de Vitamina D în organism
Prin expunerea la soare este activată producția de vitamina D în organism. Această vitamină este esențială pentru imunitate, pentru a avea oase puternice și o inimă sănătoasă. De asemenea, această vitamină este esențială în lupta împotriva cancerului.
Totodată, vitamina D are un rol important în lupta cu răceala și gripa. Dar și în cazul bolilor grave precum tuberculoza, scleroza multiplă, diabetul de tip 1 sau bolile autoimune. De asemenea, ajută la absorbția calciului și a fosorului, întărind astfel oasele.
Nu mai arunca zațul de cafea. Iată ce poți face cu el. Sigur nu știai asta
Conform unui studiu, Vitamina D obtinută din alimentatie și prin expunerea la soare este mult mai eficientă decât Vitamina D asimilată din multe suplimente, scrie aceeași sursă.
Astfel că, dacă este vară profitați de orice ocazie pentru a vă expune la soare măcar pentru 15 minute zilnic sau chiar pentru a vă plimba sub razele solare pentru a beneficia de multiplele sale beneficii asupra sănătății.
Totuși, nu exagerați cu expunerea la soare, iar dacă o faceți este recomandat să folosiți o cremă cu factor de protecție solară pentru a împiedica razele ultraviolete să vă afecteze și deterioreze pielea.