Menţinerea corpului timp de trei minute sub apă rece în fiecare zi este suficientă pentru a va bucură de beneficiile duşului cu apă rece.
Este recomandat ca unul dintre duşurile cotidiene (cel de dimineaţă sau cel de seară) să înceapă cu jeturi de apă călduţă, apoi să continue cu scăderea treptată a temperaturii acesteia şi să se finalizeze cu un jet de apă rece, la care să va expuneti corpul câteva minute, scrie Click!.
Acest tip de duş care alternează rapid apa caldă cu cea rece se mai numeşte şi duş scoţian. Practica duşului rece se înscrie în tradiţiile mai multor ţări, precum Finlanda, Rusia, Tailanda, Coreea sau Japonia, fiind însoţită de mai multe beneficii confirmate de către experţii medicali. De la arderea mai rapidă a grăsimilor şi până la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, efectele pozitive ale duşurilor cu apă rece sunt nenumărate.
Un alt beneficiu al duşurilor reci este îmbunătăţirea calităţii somnului şi combaterea insomniei. Pacienţii cu tulburări de somn sunt sfătuiţi să se spele cu apă cât mai rece înainte de culcare, întrucât ulterior se instalează o stare plăcută de calm, benefică adormirii rapide.