De la micul dejun până la desert, acestea pot fi încorporate într-o mulțime de rețete, fie că sunt proaspete sau congelate.
Bananele sunt o sursă bogată de nutrienți, cum ar fi potasiul și vitamina B6. Acești nutrienți împreună cu alte componente din banane pot oferi diverse beneficii pentru sănătate.
Când ai nevoie de o gustare sănătoasă și delicioasă sau de o sursă rapidă de energie, o banană este alegerea ideală.
Beneficiile bananelor pentru sănătate
Crește aportul de fibre
Este recomandat ca oamenii să consume între 22 și 34 de grame de fibre pe zi, în funcție de vârstă și sex.
Din păcate, mulți consumă doar jumătate din această cantitate. Fibrele se găsesc în alimente vegetale, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale și sunt un nutrient important care ajută la susținerea sănătății digestive și a inimii.
De asemenea, pot juca un rol important în reducerea riscului de diabet de tip 2 și de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon.
Consumul de fructe precum bananele te poate ajuta să atingi aportul recomandat de fibre.
O banană crudă de mărime medie oferă 3 g de fibre.
Datorită texturii lor moi și portabilității, bananele pot fi consumate de mulți oameni, inclusiv de cei cu programe încărcate, dificultăți de mestecat și copii mici.
Sprijină sănătatea inimii
Adăugarea mai multor fibre solubile în dietă, care se găsesc în fructe, poate scădea LDL sau colesterolul "rău", reducând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Modul în care fibrele solubile fac acest lucru este prin legarea de moleculele de colesterol din intestinul subțire și prevenirea absorbției acestora.
Pe lângă fibre, bananele conțin potasiu, un mineral esențial care ajută la reglarea tensiunii arteriale.
O banană de mărime medie furnizează 422 miligrame de potasiu, atingând 9% din aportul recomandat sau valoarea zilnică recomandată.
Aportul de potasiu crește excreția urinară de sodiu. De asemenea, ajută la scăderea tensiunii din pereții vaselor de sânge, ajutând la scăderea tensiunii arteriale.
Acest lucru este important, deoarece excesul de sodiu din fluxul sanguin trage apa în vasele de sânge, crescând fluxul sanguin și tensiunea arterială.
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile de inimă.
Menține sănătatea digestivă
Fibrele în general ajută la reglarea și la menținerea sănătății digestive. Bananele conțin fibre solubile și un alt tip de fibre numite prebiotice.
Ambele tipuri de fibre sunt deosebit de utile în susținerea bacteriilor bune din intestin pentru a se dezvolta, ceea ce menține sistemul digestiv să funcționeze fără probleme și promovează sănătatea generală.
Bananele sunt, de asemenea, considerate un aliment ușor de digerat, care pot face parte dintr-o dietă blândă pentru persoanele care se confruntă cu probleme gastro-intestinale, cum ar fi gaze, diaree sau vărsături sau pentru cele care se recuperează după anumite intervenții chirurgicale.
Oferă energie
Bananele oferă și susțin nivelurile de energie prin diverse moduri.
În primul rând, sunt o sursă de carbohidrați, principala sursă de combustibil a organismului. Conținutul de carbohidrați din banane este în primul rând amidonul când sunt necoapte și, pe măsură ce se coc, conținutul de amidon scade, iar conținutul de zaharoză (un tip de zahăr simplu) crește.
Zaharurile simple sunt absorbite cu ușurință în fluxul sanguin, oferind o explozie rapidă de energie.
Bananele oferă, de asemenea, vitamina B6, care este esențială pentru diferite funcții ale corpului, inclusiv metabolismul energetic și susținerea sănătății creierului.
Bananele sunt binecunoscute pentru conținutul lor de potasiu.
Potasiul joacă un rol crucial în reglarea funcției musculare și a transmisiei nervoase.
În plus, bananele conțin fibre, care te ajută să te simți mai plin pentru mai mult timp.
Portabilitatea bananelor le face ideale pentru a fi transportate în deplasare, asigurându-ți energia de care ai nevoie. Indiferent dacă ai nevoie de o gustare pentru diminețile pline, de combustibil înainte de antrenament sau de un impuls rapid de energie pe parcursul zilei, bananele sunt o sursă convenabilă de energie.
Promovează regenerarea musculară
Potasiul este deosebit de important pentru exercițiile fizice, deoarece nivelurile suboptime pot contribui la oboseala musculară și a întregului corp și la deteriorarea performanței la efort.
O sursă de antioxidanți
Deși banana poate să nu fie primul fruct la care te gândești când vine vorba de antioxidanți, ea conține acești compuși benefici.
Antioxidanții sunt prezenți în mod natural în multe alimente, în special în alimente vegetale, cum ar fi fructele și legumele.
Antioxidanții susțin sistemul imunitar și ajută la protejarea celulelor de daunele radicalilor liberi cauzate de elemente naturale și create de om, cum ar fi toxinele din mediu, razele ultraviolete și substanțele chimice produse de organism în timpul metabolismului.
Bananele conțin vitamina C, un antioxidant cunoscut. De asemenea, furnizează cupru și mangan, considerați minerale antioxidante, deoarece sunt necesari pentru activitatea enzimelor antioxidante.
Sursă: health.com