Cafeaua este o sursă importantă de antioxidanţi foarte eficienţi în prevenirea unor boli maligne cum ar fi cancerul de colon. Nimeni nu contestă asta.
Proprietăţile antioxidante ale cafelei sunt rezultate ale acidului chlorogenic (CGA), ce se găseşte de asemenea în fructe (şi despre care se crede că aduce anumite beneficii asupra sănătăţii cum ar fi prevenirea diabetului. Totuşi, întrebarea „este cafeaua sănătoasă sau nu?” este discutabilă şi destul de des pusă mai ales de către adevăraţii iubitori ai cafelei. O altă întrebare ce stă pe buzele multor iubitori ai cafelei se referă obiceiul de a consumă cafea pe stomacul gol dimineaţă, este sau nu sănătos?
Cafeaua este o sursă nemaipomenită de antioxidanţi, graţie acidului chlorogenic din compoziţie. CGA-ul încetineşte timpul de absorbţie al zaharurilor din alimente, menţinând constantă glicemia, ceea ce împiedică apariţia senzaţiei de foame. De asemenea, inhibă procesul de transformare a glucozei serice în ţesut gras, reglează activitatea sistemului nervos, reducând reactivitatea la stres şi accesele de foame paroxistică. Acidul chlorogenic împiedică inflamarea ţesuturilor adipoase, inhibând astfel formarea celulitei.
În ciuda beneficiilor aduse de cafea, această devine nocivă atunci când este consumată pe stomacul gol.
O singură ceaşcă de cafea neagră stimulează secreţia acidului clorhidric în tractul digestiv, senzaţie simţită mai ales de persoanele predispuse la gastrită. Totuşi, pot resimţi acest efect şi oamenii sănătoşi pentru că acidul clorhidric este utilizat în dizolvarea alimentelor consumate. Stimularea acidului clorhidric afectează digestia, mai ales după mesele mai grele şi împiedică digestia normală a proteinelor.