Copilul fusese diagnosticat cu o malformaţie rară, iar singura şansă de supravieţuire ar fi fost acea intervenţie chirurgicală. Chirugul a făcut o plângere penală împotriva conducerii spitalului pentru abuz în serviciu. De cealaltă parte, managerul spitalului susţine că, în urma unei anchete din martie a corpului de control al Ministerului Sănătăţii, s-a constatat că medicul ar fi operat 35 de copii fără să aibă acest drept.
Încă dinainte să vină pe lume, Sara Maria a fost diagnosticată cu o malformaţie gravă în zona abdominală. Mai exact hernie diafragmatică, care făcea ca, în întregime, organele abdominale să fie situate în torace, cordul împins în partea dreapta şi un plămân complet nedezvoltat. Mama copilului a decis să nască la Cluj, după ce l-a rugat pe chirurgul Constantin Ciuce să-i opereze copilul. Cu două zile înainte de naştere, părinţii fetiţei au făcut cerere la conducerea spitalului să-i permită medicului respectiv să efectueze operaţia. Abia ieri au primit un răspuns la solicitarea scrisă.
"Toţi medicii ginecologi îmi spuneau că nu se poate opera copilul de către domnul Ciuce şi atunci am înţeles că e o problemă administrativă şi să existe un înscris şi am făcut acest înscris, la care am primit un răspuns abia astăzi", a afirmat tatăl fetiţei.
Directorul medical al Spitalului a declarat că bebeluşul a fost evaluat de o echipă de specialişti imediat după naştere şi că medicii au decis să trasfere copilul cu un elicopter la spitalul Marie Curie din Capitală. Fetiţa s-a stins însă înainte ca aparatul de zbor să ajungă la spital. Chirurgul care ar fi trebuit să o opereze pe fetiţă, şi care nici măcar n-a fost chemat la spital, spune că vina aparţine şi sistemului.
"Există viduri legislative care nu clarifică ce înseamnă competenţe şi ce înseamnă practică raportat la lege. legea sănătăţii, împreună cu un cod al medicilor, trebuie să clarifice aceste lucruri. Nu am specializarea de chirurgie pediatrică. niciun părinte al cărui copil l-am operat nu a ajuns să fie indus în eroare pentru că tuturor le-am comunicat şi vor în mod special să îi operez, deşi ştiu că nu sunt pediatru", a spus medicului Constantin Ciuce.
Constantin Ciuce a operat în ultimul deceniu zeci de nou-născuţi cu malformaţii similare.
În iulie 2013, chirurgul Constantin Ciuce a cerut Spitalului Judeţean acordul pentru înfiinţarea unui compartiment pentru tratarea malformaţiilor congenitale la copii, însă nu a primit nici până acum un răspuns.