”Este foarte important să precizăm că marea majoritate a românilor respectă regulile de protecție.
Este foarte important în această perioadă să ne monitorizăm și să ne evaluăm datele de sănătate în fiecare zi. Nu este obligatorie prezența febrei. Febra și tusea sunt simptome care atenționează asupra infecției, dar o stare generală de disconfort, o oboseală anormală, dureri musculare, o durere de cap cu care nu ne-am mai întâlnit, modificări de gust și de miros pot fi trecute în categoria simptomelor ușoare. Să nu uităm și de simptomatologia digestivă, grețuri și tulburări de tranzit, care pot fi încadrate, în anumite situații, într-o posibilă infecție cu Sars-Cov-2”, a spus Mahler.
Medicul transmite că este esențial ca persoanele care au simptome să se izoleze rapid și să contacteze medicii, atrăgând atenția că mulți pacienți ajung la spital când deja infecția este într-un stadiu avansat. Evoluția bolii poate fi brutală, mai spune managerul de la ”Marius Nasta”.
”Imediat ce constatăm că apar simptome, trebuie să rămânem acasă, să ne anunțăm șeful că starea noastră de sănătate nu este în parametrii normali și, în cursul zilei, să urmărim dacă apar și alte simptome și să luăm legătura cu medicul de familie. Dacă, din anumite motive, medicul de familie nu poate răspunde, pacienții cu boli cronice pot suna și medicul specialist pentru a primi un sfat competent.
Constatăm tot mai des pacienți care ajung la ”Marius Nasta” cu probabilitate majoră de a fi infectați și cu saturație mică. Din păcate, nu toată lumea își percepe simptomatologia la adevăratul ei impact. Lumea își tratează simptomele ca pe ceva care va trece.
Din păcate, Covid-ul este o boală care are o evoluție vicleană. Pentru o mică parte din populație, forma de manifestare poate fi atât de brutală încât este nevoie de spitalizare.
Când percep că starea de sănătate se deteriorează și văd că nu se mai pot ridica din pat, că abia se îmbracă, că nu mai au poftă de mâncare, vin și intră direct la Terapie Intensivă. Ne confruntăm în fiecare zi cu astfel de cazuri.
Sper ca încet-încet să înțelegem că boala nu este o rușine. Covid este o afecțiune pe care, de cele mai multe ori, o iei fără să știi de unde. A recunoaște simptomatologia este un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl ai față de cei din jurul tău”, a adăugat Mahler.