Întrebat dacă se vor putea organiza alegeri prezidențiale libere pe 25 mai în Ucraina, în condițiile acțiunilor separatiștilor proruși din estul țării, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Jose Manuel Barroso, că autoritățile de la Kiev fac tot posibilul pentru acest lucru.
În acest sens, a adăugat el, se acționează în continuare pentru ameliorarea stabilității în estul Ucrainei. "Pentru că noi încă menținem stabilitatea în estul Ucrainei, în ciuda faptului că Rusia încearcă cu disperare să escaladeze situația (...). Recunoaștem că vor fi câteva locuri fierbinți în care va fi dificil să desfășurăm alegeri libere și corecte. Totuși, comisia electorală centrală face tot posibilul pentru a asigura accesul la vot al tuturor votanților ucraineni pentru a avea un președinte legitim în Ucraina", a afirmat Iațeniuk.
La rândul său, Barroso a menționat că UE așteaptă ca alegerile de la 25 mai să fie libere și corecte, în conformitate cu standardele internaționale. ''Aceste alegeri sunt foarte importante pentru viitorul Ucrainei și pentru viitorului stabilității în această parte a Europei'', a spus el.
Șeful executivului comunitar a făcut apel la toate părțile implicate să nu destabilizeze alegerile din Ucraina. "Cei care încearcă să destabilizeze alegerile în Ucraina ar trebui să înțeleagă că nu vor marca puncte ca urmare a acestui lucru", a menționat Barroso.
"Ucraina este o țară suverană, membră a ONU, are dreptul să organizeze alegeri prezidențiale, iar dacă cineva destabilizează aceste alegeri se delegitimează singur și reduce credibilitatea pe care o are", a subliniat președintele CE.
Întrebat cum comentează acțiunile președintelui rus Vladimir Putin din ultima perioadă, Barroso a mărturisit că îl cunoaște foarte bine pe liderul de la Kremlin, cu care s-a întâlnit de circa 20 de ori.
"Cred că nu este în interesul Rusiei pe termen lung ceea ce se întâmplă. Rusia este o țară multinațională, care are și ea probleme de stabilitate și a susține instabilitatea într-o țară vecină nu este cu siguranță bine pentru viitor. De asemenea, nu este bine pentru viitorul Rusiei să aibă o astfel de confruntare cu UE. Uniunea Europeană este de departe cel mai important partener economic al Rusiei, în comerț și în investiții", a afirmat Barroso.
El a reiterat că dacă Moscova va continua să acționeze ca în prezent nu va face decât să adâncească izolarea în care a intrat după anexarea Crimeii.
"Deci mesajul meu către președintele Putin este să se angajeze constructiv, iar prin asta vreau să spun să detensioneze situația, să lucreze constructiv cu Ucraina, dar și cu UE, pentru că este o chestiune de interes pentru noi toți în Europa. Iar dacă Rusia vrea să-și vadă recunoscut statutul internațional nu prin acest tip de comportament va avea parte de această recunoaștere, ci dimpotrivă", a mai spus șeful executivului comunitar.
"Rusia va pierde teren în comparație cu alte economii și alte țări. Alte țări, fără a lansa astfel de acțiuni, sunt mai puternice azi decât acum 20 de ani, pentru că s-au concentrat asupra creșterii economice, asupra deschiderii economiei și acum ele contează în lume. Când o țară ca Rusia, una dintre cele mai mari din lume, se angajează într-o astfel de destabilizare într-o țară mai mică, tot din Europa, statutul său nu este îmbunătățit. Poate satisface anumite sensibilități naționaliste, dar este doar pe termen foarte scurt", a spus el.
În același timp, Jose Manuel Barroso a reiterat că ușa UE rămâne deschisă pentru un "angajament serios" al Rusiei.