Acest proiect de hotărâre ar urma să intre în vigoare din 2020 și care prevede interzicerea autoturismelor non Euro, Euro 1 și Euro 2 în centru Bucureștiului. De asemenea, șoferii mașinilor care nu sunt înmatriculate în București sau Ilfov vor plăti o taxă (vinietă) pentru a tranzita orașul. Prețul acesteia va fi de 1900 de lei anual.
Astfel, dacă nu aveţi număr de Bucureşti sau de Ilfov, dar doriţi să circulaţi prin Bucureşti, indiferent de zonă, nu doar prin Centrul Capitalei, trebuie să achitaţi o vinietă Oxigen B în valoare de 10 lei pe zi sau de 1900 lei pe an!
Autoturismele care au normă de poluare non Euro, Euro 1 sau Euro 2, indiferent unde sunt înmatriculate, vor fi complet interzise în centrul Bucureștiului. Zona ar putea fi Piața Victoriei, Ștefan cel Mare, Șincai, bd. Libertății, strada Presei, str. Mihai Eminescu, bd. Nerva Traian, Calea Șerban Vodă, Cale 13 Septembrie, str. Izvor și alte câteva străzi.
Pentru autovehiculele care au normă de poluare Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, accesul în centrul orașului va fi permis numai după achiziționarea unei viniete electronice în valoare de 75 lei/lună sau 900 de lei pe an.
Amenda pentru cei care nu respectă prevederile este de la 1500 de lei la 2000 de lei. Proiectul ar urma să fie supus votului Consiliului General al Capitalei în luna septembrie, iar dacă va fi adoptat va intra în vigoare din ianuarie 2020.
Proiectul lui Firea, pe scurt
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei/zi sau 1.900 lei pe an pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în București și Ilfov și care doresc să circule în oraș. Mașinile non -euro, Euro 1, 2, indiferent de județul unde sunt înmatriculate, nu vor avea deloc acces în zona centrală a orașului. Pentru autovehiculele din țară precum si înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (Centru) adică 75 de lei/luna si 900 lei pe an. Măsurile ar urma să fie aplicate de anul următor. Proiectul va sta 45 de zile în dezbatere publică, apoi va fi supus aprobării Consiliului General.