Profitul net la nivelul sistemului bancar a urcat la finele lunii septembrie la aproximativ 4,1 mld. lei (peste 900 mil. euro), iar activele au ajuns la un vârf de 406,4 mld. lei (89 mld. euro), susţinute de ascensiunea creditării, după cum reiese din datele BNR, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.
La sfârşitul primului trimestru din 2017, sistemul bancar avea un profit de circa 1,24 mld. lei, iar până la jumătatea anului băncile au reuşit să-şi dubleze câştigul, la circa 2,7 mld. lei, tendinţa de creştere continuând şi în trimestrul al treilea.
Dacă şi în ultimul trimestru băncile vor obţine profituri comparabile cu cele din primele nouă luni, 2017 ar putea aduce un câştig record la nivelul sistemului bancar.
Pe ansamblul anului trecut, sistemul bancar a reuşit să obţină un profit net de aproape 4,3 mld. lei (aproape 1 mld. euro), al doilea cel mai mare câştig anual de după izbucnirea crizei economice.
În urmă cu câteva luni, premierul Mihai Tudose a lansat un război fără precedent împotriva băncilor, lansând un întreg val de acuzații. De data aceasta, premierul a prezentat un episod neplăcut din viața personală în relația cu o bancă.
"Băncile din România o duc foarte bine. Au sedii foarte frumoase. Ei, la sfârşitul anului, spun că au o pierdere. Eu nu am ce bani să pun în bancă. Eu nu vreau salariul pe card să le dau lor doi bani la fiecare retragere. Văd reclame la TV că dau ei bani aşa...", a acuzat Mihai Tudose în luna august.
"Am avut o experienţă cu ei. Aveam 500 de dolari la o bancă. Şi după câţiva ani mi-au spus că trebuie să le dau eu 50 de dolari. Păi ce, i-au dus pe bani noaptea la baie? Le-a dat apă? Noi suntem proşti? Până aici! Taxă de şmecher, taxă că intri în bancă, taxă că ieşi din bancă. Dacă vor continua aşa, voi fi şi eu nevoit să îi spun tatălui meu să nu îşi mai ţină pensia la ei la bancă", a mai spus premierul.