Criza costului vieții va continua pe tot parcursul anului viitor și va începe să se atenueze abia în 2024, economia britanică urmând să se contracte timp de 5 trimestre la rând, potrivit celor mai recente previziuni ale băncii
FACTURI LA ENERGIE, DE LA 1.200 LA 3.500 DE LIRE STERLINE
Inflația va crește vertiginos până la 13,3% în această iarnă, atunci când prețurile în creștere la gaze vor însemna că consumatorii se vor confrunta cu facturi medii la energie de 3.500 de lire sterline - față de 1.200 de lire sterline în urmă cu un an - a precizat Banca.
Inflația a depășit și ea cele mai pesimiste estimări, depășind pragul de 9,4% prognozat în urmă cu doar două luni.
Comitetul de politică monetară al băncii (MPC) a avertizat că există un risc "excepțional de mare" în jurul celor mai recente previziuni, iar situația s-ar putea deteriora și mai mult dacă prețul gazelor va crește și mai mult.
Acesta este un scenariu care, în opinia analiștilor, devine tot mai probabil după ce Rusia a redus luna trecută livrările către Europa, iar guvernele de pe continent au început să raționalizeze livrările.
Scăderea economică generală pronosticată este cea mai drastică din 1960, de când Banca Angliei a început să colecteze cifre comparabile în 1960. De asemenea, ar însemna că veniturile reale în 2024 vor rămâne sub nivelul atins în 2007, marcând o perioadă de stagnare fără precedent, punctată de multiple crize.
SOMAJUL SE VA DUBLA PÂNĂ ÎN 2025
Chiar și după ce economia va începe să crească, se așteaptă și mai multă suferință, șomajul urmând să urce de la 3,8% la 6,3% în 2025.
În ciuda perspectivelor sumbre, Comitetul de politică monetară al băncii, format din nouă membri, a votat cu opt la unu în favoarea majorării ratelor dobânzilor cu 0,5 puncte procentuale, până la 1,75% - cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală din ianuarie 2009, cu speranța că astfel va fi domolită creșterea generală a prețurilor.
În general, se așteaptă ca economia să se reducă cu 2,1%, ceea ce înseamnă că recesiunea va fi de o amploare comparabilă cu cele de la începutul anilor 1990 și 1980, a declarat banca.
Când țara va ieși din recesiune, în 2024, Banca se așteaptă ca creșterea să rămână aproape de zero pe tot parcursul anului următor.